Studien publiceras i den nätbaserade facktidskriften BMC Pediatrics.
– Våra resultat understryker betydelsen av amning för att minska risken för celiaki, i synnerhet för spädbarn som har upprepade infektioner, säger läkaren och forskaren Anna Myléus vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet.
Studien bygger på en omfattande mat- och hälsoenkät som besvarades av föräldrarna till 373 barn med celiaki och 581 slumpmässigt utvalda jämförelsebarn utan denna tarmsjukdom.
När forskarna granskade enkätsvaren fann de att tre eller fler infektioner under de första sex levnadsmånaderna var 50 procent vanligare bland barnen med celiaki jämfört med bland barnen som tålde gluten.
– Särskilt hög var risken för celiaki om dessutom amningen avslutats innan barnen började få vällingar och annan glutenhaltig mat och mängden gluten i kosten snabbt steg till höga nivåer, säger Anna Myléus.
Enligt forskarnas kalkyler kan omkring tio procent av alla fall av celiaki kopplas till upprepade infektioner tidigt i livet, oftast i kombination med tidigt avbruten amning och mycket gluten i spädbarnskosten.
– Även om barnen inte har upprepade infektioner är det viktigt att amningen, om möjligt, fortsätter när barnet börjar få gluten i kosten. Närmare hälften av alla fall av celiaki i vår studie hade samband med tidigt avslutad amning och mycket gluten i maten, säger Anna Myléus.