Infekterat bråk hotar traditionen

Den uråldriga Distingsmarknaden är hotad. På grund av ett infekterat bråk mellan arrangören och myndigheterna kan Uppsalaborna bli utan den årliga traditionen.

Distingsmarknaden har anor från 1400-talet. I år kan Uppsala bli utan marknaden. Arkivbild.

Distingsmarknaden har anor från 1400-talet. I år kan Uppsala bli utan marknaden. Arkivbild.

Foto: David Hallerby

Uppsala2025-01-11 18:00

Nyheten i korthet

  • Den årliga vintermarknaden i Uppsala hotas ställas in på grund av ett bråk mellan arrangören och myndigheterna.
  • Polisen har avslagit arrangörens ansökan om att hålla marknaden, med hänvisning till brister i ordning och säkerhet.
  • Arrangören hävdar att kommunens krav är orimliga och att de inte har fått kritik i andra kommuner.

För att få anordna en marknad är krävs tillstånd från polisen, men myndigheten har avslagit Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska riksförenings (Tomer) ansökan om att ordna Distingsmarknad, eller Uppsala vintermarknad som den också kallas, på Vaksala torg den 6–8 februari.

– Arrangören brister i ordning och säkerhet. Vår bedömning är att evenemanget inte kan genomföras tryggt och säkert, säger Jessica Rönnevall, gruppchef hos polisen.

De grundar sitt beslut bland annat på ett yttrande från Uppsala kommun där kommunen skriver att arrangören "inte är lämplig". 

undefined
Distingsmarknaden är en årlig tradition i Uppsala.

Tidigare år har arrangören, enligt kommunen, inte följt villkoren. Bland annat ska utrymningsvägar och gång- och cykelbanor ha blockerats, fordon parkerats där det är parkeringsförbud och elsäkerheten varit otillräcklig.

– Vi har påtalat det här upprepade gånger, men det händer igen. Vi måste sätta ned foten när vi ser att det inte fungerar, säger Lina Berg, enhetschef för trafik och markupplåtelse på Uppsala kommun.

Brandförsvaret skriver i ett yttrande att brandsäkerheten hotas när fordon och marknadsstånd blockerar vägar. Därtill har Polismyndigheten själva framfört kritik eftersom marknaden blockerar UKK och Vaksalaskolan, vilket försvårar om verksamheterna skulle behöva utrymmas.

Guido Carinci har jobbat med marknader i över 50 år. Sedan 22 år är han ordförande för föreningen Tomer, som de senaste åren ordnat vintermarknaden.

– Det här är ruttet skött av kommunen. Kraven de ställer är orimliga, säger Guido Carinci.

Kommunen säger att de påpekat allvarliga brister i flera år, men att ni inte lyssnar?

– Det stämmer inte. Vi har efterfrågat möten med kommunen, ett före marknaden och ett efter för att prata om förutsättningar och utvärdera. Men det ställer kommunen inte upp på. Vi arrangerar dessutom marknader i flera kommuner och har aldrig fått kritik någon annanstans, säger Guido Carinci.

Han skickar i stället tillbaka kritik mot kommunen. Tomer arrangerar även höstmarknaden på Vaksala torg. När de i oktober kom till torget hade kommunen fortfarande inte plockat bort de serveringsgrupper och annat som utgjorde kommunens sommarsatsning på Vaksala torg.

– Det var därför vissa knallar parkerade där det är parkeringsförbud, för att möblerna tog upp en fjärdedel av torgytan.

undefined
Kommunen tog inte bort lastpallarna när föreningen skulle ordna höstmarknad.

Uppsala kommun erkänner att man "missade" att ta bort sommarmöblemanget.

– Men det är inte en ursäkt till att man inte följde villkoren. Det har varit samma problem tidigare år när vi inte haft sommartorg, säger Lina Berg på kommunen.

Som utomstående kan man tänka att det är svårt att ha en så här stor marknad på torget utan att exempelvis blockera någon väg. Vill ni inte ha marknader på torget?

– Vi är jättepositiva till marknader på torget, det tillför staden mycket. Vi har förståelse för att det blir lite trångt, men säkerheten får inte äventyras. Vi har andra marknader på torget där vi inte alls fått samma problem, säger Lina Berg.

undefined
Lina Berg är chef för enheten för trafik och markupplåtelse vid Uppsala kommuns stadsbyggnadsförvaltning. Arkivbild.

Men enligt arrangören är det omöjligt att bedriva knallemarknad på Vaksala torg utifrån kommunens villkor.

– Kommunen förstår inte vad en marknad är. Det här är inte en torgdag. Det här är en knallemarknad som pågår åtta timmar per dag, i två dagar. En knallemarknad kräver mer plats. Vi behöver exempelvis ha bilar bakom stånden, där knallarna har sina lager, säger Guido Carinci.

Vad händer nu, blir det ingen marknad?

– Jag vet faktiskt inte. Nu ser det ut som att det inte blir något och att 150 knallar och företagare blir utan inkomst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!