Industrikrisen närmar sig Norduppland

Sandviks vinst blev större än väntat och Habia Cable säljer mer än i fjol. Ändå blir det allt mer tydligt att krisen närmar sig industrin i Norduppland.

Uppsala2008-10-30 16:20
- Vi har börjat att slå på bromsarna, säger Jan-Erik Nordh, platschef på Sandvik i Gimo.

Förr eller senare kommer efterfrågan och lågkonjunkturen att slå mot industrin och jobben. För Upplands del har det blivit senare. Det främsta skälet är att regionens verkstadsindustri har en mycket svag koppling till krisbranschen fordonsindustrin.

På torsdagen presenterade storkoncernen Sandvik rapporten för det tredje kvartalet. Vinsten, dryga tre miljarder kronor, fick börsen att ta ett glädjeskutt. Ändå avspeglar sig oron i företagsledningens kommentarer kring det svagare avslutet i september, då ett antal kunder indikerat lägre order.
Sandvik varslar inte om uppsägningar, men ledningen talar om att "vara ute i god tid" och vidta åtgärder som att minska antalet tillfälligt anställda och förlänga julledigheten. Att "finlira", som man kallar det, för att slippa dramatiska åtgärder senare.

När UNT besökte Sandvik Coromant i Gimo med 1 700 anställda för en dryg månad sedan, i början av finanskrisen, var beskedet "vi kör så det ryker". Nu är tongångarna annorlunda.
- Vi har fått bromsa in. Man kan inte fortsätta att köra på om efterfrågan minskar, vi måste anpassa oss, säger Jan-Erik Nordh.
Han säger att osäkerheten just nu är stor.
- Vi vet inte vart det här tar vägen, det är det ingen som gör. Om en vecka har säkert bilden klarnat, men fram till dess är det största försiktighet som gäller.

Några uppsägningar blir det under alla omständigheter inte i Gimo. Företagets avtal med IF Metall innebär att de anställda får gå hemma med full lön om deras jobb tillfälligt inte behövs.
- Det är ett mycket bra arrangemang. Det går upp och ned och vi måste tillförsäkra oss om att ha kvar kompetensen när det vänder, säger Jan-Erik Nordh.

Habia Cable i Söderfors, som tillverkar specialkabel främst till telekomindustrin, har haft sitt bästa tredje kvartal någonsin vad gäller orderingången.
- Vi ser ingen direkt avmattning, men man måste vara väldigt blåögd om man tror att den här globala krisen inte kommer att märkas, säger Jan Blomén, ekonomichef i Beijer Alma-koncernen.
Ericsson tillhör storkunderna för Habias specialkabel till sina basstationer. Det handlar om stora investeringsbeslut för infrastrukturen inom mobiltelefonin.
- Det är väl troligt att man drar på det i sämre tider. men telekomsektorn gör alltid tvära kast och är svår att förutsäga, säger Jan Blomén.
Habia Cable fortsätter utbyggnaden av sin fabrik i Kina som planerat. Några neddragningar av personalen i Söderfors har inte beslutats, tillägger han.

Lägger man till att Erasteel i Söderfors bygger ut sin tillverkning av pulverstål, 20 ska nyanställas, att Atlas Copco, med fabrik i Tierp, också har ljusa siffror en bit in på hösten och att Dannemora fortsätter förberedelserna för gruvbrytning, får man ändå en ganska ljus bild av den norduppländska industrin. Företagen tänker sig att överleva krisen och planerar för ett liv där efter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om