Industrifonden vill satsa i Uppsala

Stiftelsen Industrifonden ska satsa ungefär en miljard kronor på unga företag de kommande åren. På onsdagen var ledningen i Uppsala för att träffa lokala investerare och kanske hitta nya, lämpliga bolag.

Claes de Neergaard

Claes de Neergaard

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-01-25 00:01
Lokala investerare som Innovationsbron och inkubatorn UIC (Uppsala Innovation Centre) stöder i huvudsak tidiga företagsidéer med såddkapital, hjälper till med affärsplaner för att få verksamheten att komma i gång.
Industrifonden kommer in i ett senare skede med kapital som ska hjälpa företaget att expandera på marknaden.
- Man kan se det som en stafett, och som alla vet är ju växlingarna det viktigaste, säger Claes de Neergaard, vd för Industrifonden.

Händer mycket
Således träffade de tre på Uppsala Science Park för att byta erfarenheter och diskutera situationen för Uppsalas yngre företag.
- Vi kan konstatera att det händer mycket i Uppsala just nu. Det ser betydligt mer lovande ut än för bara ett par år sedan, säger Claes de Neergaard.
Industrifonden siktar på att bli större delägare, mellan 20 och 40 procent, i bolag och att dra sig ur efter cirka tio år, förhoppningsvis med vinst. Branscherna man siktar på är life science, industrin, ICT (it och telekom) och det nya cleantech (energi- och miljöteknik).
Industrifonden har just nu för lite pengar investerade, 1,4 miljarder av ett totalt kapital på 3,4 miljarder kronor. De närmaste åren siktar man därför på att placera ytterligare omkring en miljard.

Goda erfarenheter
I Uppsala har man goda erfarenheter från till exempel Resistentia Pharmaceuticals där 56 miljoner kronor investerats.
- Vi är mycket lyckliga över ägandet där liksom i Scandinova, ett mycket lovande företag som kom till oss 2002 när marknaden var djupfryst, säger Claes de Neergaard.
Andra Uppsalainnehav är i Knivstaföretaget Envirotainer och bioteknikföretaget Gyros som haft det trögt de senaste åren.
- Den senaste informationen är ändå att det ser ljusare ut där också.
- Ibland går det mindre bra. Det ligger i sakens natur eftersom vi arbetar med höga risker i våra investeringar, säger Claes de Neergaard.

Högkonjunktur medför risker
Den långa högkonjunkturen är förstås i grunden bra, men innebär också risker för investerare.
- Vi får många förslag, både bättre och sämre. Bolagens värdering stiger kraftigt och det gäller att inte tumma på de regler och mål vi satt upp.
Avsikten är ändå inte att hämta hem snabba vinster. Därför är det nästan bättre att hitta lämpliga objekt i sämre tider, säger han. Tålamod är en viktig egenskap i tidiga faser, både hos företagaren och investeraren.
- En lärdom jag har gjort är att det tar dubbelt så lång tid för ett nytt företag att nå sitt mål. Och det blir dubbelt så dyrt, säger Claes de Neergaard.

FAKTA


Industrifonden
Industrifonden erbjuder tillväxtkapital, kompetens och nätverk till små och medelstora bolag som vill växa. Alla investeringar görs på affärsmässiga villkor.
Industrifonden grundades 1979 och förvaltar totalt 3,4 miljarder kronor. Industrifonden får inga statliga anslag, utan drivs helt med egna medel. En förordning anger hur fonden ska arbeta och styrelsen utses av regeringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om