Indragning av körkort dröjer

Färre körkortsingripanden och mindre tillsyn av yrkestrafiken. Det blir resultatet om trafikfunktionen vid länsstyrelsen inte får ökade resurser. Det framgår av verksamhetsplanen för 2004.

Uppsala2004-02-14 00:00
Antalet körkortsärenden vid länsstyrelsen har ökat markant under senare år. Ärenden som granskats för ett eventuellt körkortsingripande ökade med 62 procent mellan år 2002 och 2003.
Länsstyrelsen har dessutom på egen hand initierat 30 procent fler körkorsärenden under 2003 jämfört med året innan. Ärenden som rör villkor för körkortsinnehav har ökat i motsvarande grad. Vidare tillkommer prövning av högre behörighet för körkortsinnehavare över 45 år.
Det här är arbetsuppgifter som dels finansieras av länsstyrelsens ordinarie förvaltningsanslag och dels genom avgifter.

Vissa ärenden prioriteras
Eftersom antalet arbetsuppgifter och ärenden successivt ökar kommer nu vissa ärenden att prioriteras framför andra.
Vid länsstyrelsens trafikfunktion arbetar i dag fem personer med dessa ärenden. Det skulle behövas ytterligare en tjänst för att bemästra situationen, enligt Anders Ringvall, en av dem som arbetar med körkortsfrågor vid länsstyrelsen.
- Antalet körkortsindragningar i länet har ökar väldigt mycket, det gäller främst hastighetsöverträdelser. Polisens ökade satsningar på trafikövervakning genererar omedelbart mer jobb på länsstyrelsen, säger Anders Ringvall.

Kommer öka framöver
Bristande resurser innebär längre handläggningstider. Det kan innebära att ett körkort dras in först ett år eller mer efter den aktuella trafikförseelsen. Det finns dock en praxis som innebär att man inte drar in ett körkort om det har gått två år sedan trafikförseelsen.
Jan Andersson vid länsstyrelsens stab, räknar med att antalet körkortsärenden kommer att öka framöver.
- Situationen på körkortssidan är oroande, men samtidigt får vi göra det bästa med de resurser vi har. Några extra pengar kan det förmodligen inte bli tal om.

Efterlyser mer resurser
Däremot kanske man kan lösa problemet genom att flytta om bland handläggarna för att på så sätt ge trafikfunktionen mer resurser, säger Jan Andersson.
Det finns ytterligare enheter som efterlyser mer resurser. Veterinärenheten är ett exempel. De uppgifter som enheten ska fullgöra enligt författningar och regleringsbrev uppges som mycket omfattande. Arbetsuppgifterna har dessutom ökat påtagligt efter Sveriges inträde i EU. Under de senaste tio åren har länsstyrelsens veterinärenhet tillförts ett 25-tal nya arbetsuppgifter, framför allt från Jordbruksverket.

Enligt verksamhetsplanen för 2004 innebär bristande resurser att djurtillsynen måste begränsas. Fortbildning och samverkan mellan veterinärer och djurskyddsinspektörer minskar. Antalet ärenden som veterinärenheten initierar på egen hand kommer också att minska.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!