Individuellt stöd gav jobbframgång

Projektet Jobbletarna i Uppsala län har lyckats ge jobb till hälften i en grupp långtidsarbetslösa utomnordiska invandrare. Det är ett direkt och intensivt samarbete mellan arbetsförmedlingen och företagen som givit resultat.

Uppsala2006-01-24 00:00
Företagare som bryr sig var rubriken på ett heldagsseminarium i Gustavianum, Uppsala, på måndagen. Salvatore Grimaldi, ordförande i Företagarna, och Ams generaldirektör Bo Bylund var inbjudna för att diskutera samarbetet mellan sina organisationer.
Medan arbetsförmedlingarna har svårt att få arbetslösa i arbete har företagen, speciellt småföretag, ofta svårt att hitta folk. Jobbletarna har visat att det går att anställa någon man kanske inte tänkt sig i första hand, med samarbete och lite hjälp på traven.
— Företagen får en större grupp att söka i. Arbetsgivaren och den anställde har fått pröva på varandra och jag tror att det i många fall kan leda till fast anställning, säger Salvatore Grimaldi.

Jobbletarna som pågått under två år avslutas nu 31 januari. Så småningom kom 85 personer att ingå i gruppen som fick hjälp. Över hälften har nu jobb, praktikplats eller studerar. Och fem av dem har till och med egna företag.
— De är nu jobbskapare i stället för jobbletare och det vill vi uppmärksamma. Det handlar om en mental omställning i synen på arbetslösa, säger Aram Afsahi, kunskapsbolaget Integra och projektet Jobbletarna.
Projekttiden har inte varit någon dans på rosor då det handlat om arbetslösa med liten eller ingen erfarenhet av arbetsmarknaden. Anpassningsproblem och språksvårigheter gjorde ibland att det blev dagliga besök under flera månader från Jobbletarnas coacher.
Men det gick oftast. Och fungerade det inte kunde man åtminstone se till att personen fick hjälp med rehabilitering eller annat stöd. Arbetsförmedlarna slipper fortsätta att stånga sig blodiga för att hitta jobb eller praktik åt vederbörande.

Att hitta rätt hjälp tar tid. Bakom framgången med Jobbletarna ligger att kunnat kartlägga de arbetssökande, vara rak och tydlig och ibland ganska tuff i kommunikationen, ställa krav.
— Vi lär känna varandra och då blir det lättare att nå resultat, säger projektledaren Eva Munkhammar.
— Vi måste vara realistiska och förbereda dem för verkligheten och den kan vara tuff, säger Aram Afsahi.
Modellen med täta kontakter kan utsträckas till att gälla hela Ams och näringslivet. Bo Bylund lämnade på måndagen ett öppet brev till Salvatore Grimaldi, Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström har fått ett likadant. Han inbjuder till samtal om hur rekryteringsbehoven ska klaras och vill öka parternas kunskap om varandra.
— Vi måste undvika flaskhalsproblem som hämmar tillväxten. Vi kan bidra med mycket kunskap och resurser, rekryterings- och bemanningsföretag med sina förutsättningar. Alla måste dra sitt strå till stacken, säger Bo Bylund.

Att Jobbletarnas resultat väckt uppmärksamhet i landet märktes inte minst på intresset från andra län på gårdagens seminarium. Den totala notan för Jobbletarna stannade på tolv miljoner kronor, men då ingick också olika typer av stöd som de arbetslösa hade fått ändå.
— Varje länsarbetsnämnd måste göra sina prioriteringar, men individuella insatser av den här typen är tjänster som vi måste kunna erbjuda och som är lönsamma i längden, säger Bo Bylund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om