Det var en torsdag för drygt tre veckor sedan. Klockan var 18 och Christer Forssman skulle uträtta ett par ärenden. Han hade bråttom, låste dörren men lämnade alla lampor i villan tända.
Utanför var det becksvart. Sigtuna kommun utförde arbete på en elanläggning. Mindre en timme senare var Christer Forssman tillbaka i huset med sin son Fabian. Där möttes de av något oväntat.
– Det var fruktansvärt rörigt, säger Christer Forssman.
Tjuvarna hade tagit sig in genom att göra hål i en altandörr. Kerstin Forssman, förlorade bland annat sin förlovnings- och vigselring.
Den brukade hon aldrig ta av sig. Just den här dagen hade hon gjort det.
– Det tråkigaste är att förlora gamla minnen som inte har något värde för någon annan än oss, säger hon.
Inbrottet har satt spår.
– Att de har varit inne och rotat i saker känns inte så jobbigt. Det är oredan efteråt som suger musten ur en, säger Christer Forssman.
Inbrottet har påverkat hela familjen.
– Man känner sig otryggare. Men det som vi har förlorat är bara ting. Jag kan inte känna sorg över det, säger Kerstin Forssman.
Christer däremot störs mer över att han måste införskaffa nya saker. Som en speciell GPS till båten.
– Det kanske låter konstigt. Men jag hade lagt ner mycket krut på den och var jättenöjd. Nu är den borta och det jag som måste engagera mig i att hitta en ny.
Grannarna har längre varit skeptiska till belysningen i området. På Sigtuna kommun har man sagt att det blir för dyrt att byta ut gatubelysningen. Nu har man lovat att se över saken nästa år.
– Det här hade kanske hänt ändå men risken är väldigt mycket större när det är beckmörkt, säger Christer Forssman.
Efter inbrottet har grannsamverkan stärkts. Bland annat har en lista med registreringsnummer på varandras bilar upprättats.
– Jag skulle råda alla områden att starta en samverkan, säger Christer Forssman.