Inbrottsrädsla får folk att låsa dörren
Allt fler oroar sig för inbrott i bostaden. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar gjort. - En inte obefogad rädsla nu i semestertider, anser Eric Rubenson, skadegruppschef vid Länsförsäkringar i Uppsala.
Vad den ökade rädslan beror på är inte helt klart. Det går inte att säkert säga att inbrotten blivit fler.
Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik polisanmäls i Sverige varje år ca 16-17 000 inbrott i bostaden, varav ca 500 i Uppsala län. Ungefär lika många är anmälningarna av stölder ur hemmet, dvs när tjuven går in i en bostad som inte är låst. Siffrorna är relativt stabila. Sett över en längre period har dock inbrotten i hemmen minskat, från toppnoteringen 24 000 år 1984.
Lite att förlora för tjuv
Eric Rubenson tycker sig dock få in ett ökande antal anmälningar om stölder som begås när folk är hemma.
- Tjuvarna vet att folk ser på teve på kvällarna och hör dåligt. De går in snabbt och tar vad som finns i tamburen.
Tjuven har nästan inget att förlora, konstaterar Eric Rubenson. Blir han upptäckt säger han att han söker en eller annan person som inte bor där. Att gå fel är ju inte brottsligt.
För den som drabbas av en sådan stöld finns dessutom risken att ersättningen från försäkringen blir nedsatt, eftersom man är skyldig att ha tillsyn över sina ägodelar.
Rejält larm - bästa skyddet
Det bästa sättet att skydda sig mot inbrott i hemmet är ett rejält larm. Börjar sirenerna tjuta är det ingen brottsling som fullföljer, menar Eric Rubenson. Grannsamverkan är ett annat tips. Och så förstås ett bra lås.
- Men då måste man även tänka på karmen och dörrbladet. Idag är det ingen som dyrkar upp låsen, man bryter upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!