In på topplista första året

Att vara med i restaurangguiden White Guide är stort i branschen, men inget självändamål. Det säger Anders Törnkvist, köksmästare på Edenbergs i Uppsala.

Köksmästare Anders Törnkvist har fått in krogen i White Guide. Ekonomiskt ser 2013 ut att bli bättre än 2012, men först under restaurangens tredje år räknar han med vinst.

Köksmästare Anders Törnkvist har fått in krogen i White Guide. Ekonomiskt ser 2013 ut att bli bättre än 2012, men först under restaurangens tredje år räknar han med vinst.

Foto: Roger Lindqvist

Uppsala2013-03-05 18:38

– Vårt mål är att ha en bra krog och en bra produkt till gästerna, men om vi inte hade kommit med på listan så hade det förstås varit lite av en miss, medger Anders Törnkvist.
Edenbergs kom med i guiden redan under krogens första år. Det har varit känt ett tag, men inte hur bedömningen skulle bli. I måndags kväll hölls gala i Stockholm och listan presenterades. Edenbergs fick bedömningen ”också ett bra ställe”, snäppet under restaurangerna som poängbedöms.

Första året för Edenbergs har varit både upp och ner. Anders Törnkvists poäng blir en trea av fem.
– Sommaren regnade ju bort. Men vi har lärt oss mycket och blir bara bättre.
Nischen är skandinavisk mat utan krusiduller och med bruk av gamla mattraditioner parallellt med nya landvinningar inom kokkonsten.
– Jag har jobbat utomlands med ”fine dining” men blev lite less på det och ville jobba lite rakare. Målet är att få ut så mycket som möjligt av huvudråvaran och producera på ett varsamt sätt. Det är inga hemligheter.

Vad går bäst?

– Vi byter meny ofta, men på den nya är det nog Biff Rydberg, olika grytor och rödingen.
Edenbergs ägs av Plockgruppen där även Plock, Biztron och Amandas ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!