Imanet drar ner
Nedskärningar i stället för nyinvesteringar. Det är resultatet av att forskningsbolaget Imanet i Uppsala tagits över av amerikanska GE Healthcare. Ett tiotal anställda kan nu komma att sägas upp. Men informationen från bolaget är knapphändig.
Varken Imanets vd Göran Beijer eller de lokala fackliga företrädarna vill dock prata med media om varslet. De hänvisar i stället till den nya ägaren GE Healthcares informationschef Sebastien Duchamp i Frankrike.
Inte heller han vill ställa upp på någon telefonintervju utan svarar endast på skriftliga frågor. Men i ett mejl bekräftar han att Imanet ska bantas "för att anpassas till våra kunders behov".
— Vi flyttar också viss teknologi till existerande GE Healthcare-sajter, skriver Sebastien Duchamp.
Förändringarna leder enligt honom till "en begränsad minskning av personal i Uppsala". GE ska också försöka erbjuda de uppsagda andra jobb inom koncernen.
Men de förändringar som nu sker ligger ändå långt ifrån de planer som Göran Beijer hade i samband med att Imanet delprivatiserades år 2002. Hans förslag var att Imanet skulle flytta till en helt ny byggnad på 9 000 kvadratmeter i Uppsala Science Park, en utökning med cirka 60 procent jämfört med i dag. Även de anställda skulle bli fler.
Göran Beijers förslag fick också preliminärt godkänt för två år sedan av dåvarande storägaren Amersham.
Men tidigare i år kunde UNT rapportera att projektet försenats. Göran Beijer sa då att GE Healthcare ville utreda projektet på nytt, men att det var en naturlig konsekvens av ägarbytet.
I dag väljer Sebastien Duchamp att inte besvara frågor kring satsningen. Han framhåller i stället GE:s investering i en ny PET-kamera som togs i bruk av Imanet i januari.
Men enligt Göran Beijer fattades beslutet om att satsa på en ny kamera redan i början av år 2004. När GE kom in som ny ägare i april 2004 var kameran alltså redan beställd.
När Uppsala universitet sålde 75 procent av Imanet för tre år sedan var det uttalade syftet att få in en kapitalstark ägare som kunde investera i verksamheten. Uppsala universitets utvecklingsbolag kvarstår fortfarande som delägare i Imanet, med 25 procent av aktierna. Utvecklingsbolagets vd Lars Jonsson befinner sig dock i Jordanien och har inte varit tillgänglig för en kommentar.
BAKGRUND
Imanet är uppbyggt kring Uppsala universitets forskning om Pet-tekniken, där kroppens funktioner undersöks med radioaktiva spårsubstanser. De första försöken med tekniken gjordes i början av 1970-talet.
1982 installerades den första Pet-kameran vid Uppsala universitet och 1989 beslutades att man skulle bygga ett särskilt Pet-centrum.
När investeringsbehoven växte valde man år 2002 att bolagisera Pet-centrumet under namnet Uppsala Imanet. Samtidigt blev brittiska Amersham delägare.
I början av 2004 lyckades Imanet fånga demenssjukdomen Alzheimer på bild. Det har väckt hopp om att kunna lösa sjukdomens gåta.
GE Healthcare tog över Imanet efter köpet av Amersham 2004.
Fotnot: Pet är en förkortning för positronemissionstomografi
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!