Imamen manade Uppsalas muslimer till lugn

Teckningarna av profeten Muhammed var det stora samtalsämnet när Uppsalas muslimer samlades till fredagsbön i moskén. Alla upprörs över bilderna, men imamen manade i sin predikan till lugn.

Uppsala2006-02-04 00:00
Moskébesökaren Hassan Mohammad säger att världens muslimer arbetat hårt för att glömma vad 11 september medförde av fördomar och förföljelse.
— Och så kommer nu bilderna av profeten. Det här är vår tro, vårt allt. Vad har vi kvar om ni trampar på vårt allra heligaste?
Männen har samlats i moskéns stora ljushall efter bönen. Alla har synpunkter, på Danmark, på EU, på USA, på media, på yttrandefrihet och begreppen respekt/tolerans.
Alla är ense om att bilderna av profeten Muhammed är kränkande.
— Kanske är det svårt för västerlänningar att förstå hur helig profeten är för oss, funderar en äldre man.

Frågan om det är rimligt att muslimer kräver att respekten för deras tro skall gå före det nya hemlandets yttrandefrihetslagar väcker diskussion.
— Människans samvete och respekten för andra skall styra i första hand. Yttrandefriheten bör inte ske på bekostnad av att folk förnedras i sin tro, säger Hassan Mohammad.
Men varför blir ni så upprörda över hur en liten dansk sekulär landsortstidning framställer profeten Muhammed?
24-årige Rami Sultan från Palestina försöker förklara:
— Profeten Muhammed är allt för oss. Vi tar vår tro på djupt allvar. Har man islam i sitt hjärta mår man riktigt dåligt i dag.
Rami Sultan och många andra moskébesökare tror att en tydlig ursäkt från den danske statsministern - och från EU - skulle gjuta olja på vågorna.
— Men den skall beklaga att publiceringen alls ägde rum.
Hassan Mohammad påminner om att stans muslimer reagerat tidigare inför provokationer i form av bilder. Den gången handlade det dock inte om någon av islams portalfigurer.
— Vi protesterade i samband med Ecce homo-utställningen i Domkyrkan. Jesus, eller Isa, är en av våra profeter, och vi tog avstånd mot att han framställdes med homosexuella.

Under fredagsbönen talade imam Rahman om förföljelsen av de första muslimerna som tvingades lämna Mekka och fly till Medina.
— Det var svåra tider. I dag har vi sett hur bilder av vår högt älskade profet spritts över världen. Det känns djupt i våra hjärtan. Vi är ledsna och ilskna och känner oss förnedrade och förtvivlade.
Abdur Rahman uppmanade till sist de församlade att "göra sina röster hörda, men på ett fredligt sätt".
— Låt oss på alla sätt undvika att gå till överdrift och göra oss skyldiga till synd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om