– Jag bor precis här bakom och går alltid hit och handlar. Det känns för jävligt, säger Kennet Karlsson, som bor alldeles i närheten av torget, och den parkeringsplats som förblev avspärrad hela fredagsmorgonen efter torsdagskvällens dödliga skottlossning.
– Min nioåriga dotter brukar ofta få gå hit själv och handla. Nu börjar det komma lite väl nära med allt våld, vi är ju här dagligen, fortsätter Kennet Karlsson.
Han hade själv varit på torget bara en och en halv timme innan skotten ljöd, men hade hunnit somna vid 23-tiden och hörde inget av själva skottlossningen.
Alldeles i anslutning till Heidenstams torg ligger också Lötenkyrkan, där man bestämde sig för att hålla extraöppet hela fredagen fram till klockan 21 med anledning av dödsskjutningen.
När UNT tittar in sitter extrainkallad personal med flera präster och en diakon och gör upp ett schema för dagen.
– Det känns viktigt att vi håller öppet efter en sådan här händelse. Om det känns oroligt är det viktigt med en samlingspunkt, säger prästen Sara Nilsson Edström.
När vi lämnat kyrkan pratar vi med ytterligare en orolig granne som stannat vid avspärrningarna. Även hen bor alldeles i anslutning till torget, men vill inte vara med i tidningen med namn eller bild.
– Det känns jätteobehagligt! Jag hörde skotten men förstod inte vad det var, eller att det var så nära. Nu skulle jag hit och posta ett brev och blev helt chockad, säger hen, och utbrister:
– Ska man inte kunna gå och handla utan att oroa sig? Det här skedde ju precis vid stängning och det är alltid mycket folk som rör sig här då.
Personen hade själv tänkt ta en kvällsrunda till mataffären, men ändrade sig i sista stund.
– Nu tänker man ju på vad som hade kunnat hända om jag gått hit. Man blir rädd.
Efter de upprepade skjutningarna i Uppsala-regionen det senaste året kallade Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling i veckan bland annat området Gränby i Uppsala för "laglöst" och lovade hårdare tag. Uttalanden som han stod fast vid, trots skarp kritik mot ordvalet. Moderaternas motsvarighet Fredrik Ahlstedt är inne på samma spår.
– I princip tycker jag att han har rätt. När laglydiga medborgare hindras i sin vardag så måste samhället slå tillbaka. I Gränby har det gått för långt, säger Ahlstedt, och fortsätter:
– Men det är också därför vi i flera månaders tid har sagt att Gränby borde läggas till på listan över områden som behöver särskilda insatser, som Gottsunda och Valsätra.
Fredrik Ahlstedt säger även att man från hans parti vill ha mer trygghetsskapande åtgärder som övervakningskameror och kommunala ordningsvakter.