En sur och något frän lukt lägger sig på Timmermansgatan, mellan järnvägen och Svartbäcksgatan, varje sommar. Men lukten är kanske det minsta problemet för de boende som varit i kontakt med Uppsala kommun flera gånger om åtgärder.
– Det är såklart väldigt vackert med trädallén men det innebär också mycket extra kostnader för allt arbete som den orsakar, säger Lars Bokström som bor på Timmermansgatan.
Honungsdaggen från lindträden blir som ett klister och lägger sig på både bilar och hus. Tillsammans med löv sätter det lätt igen hängrännorna på husen och ibland även dagvattenbrunnarna vid skyfall.
– Jag fick till och med en vattenskada på huset efter att hängrännan satts igen. Trädgrenarna ligger dessutom över vår fastighet, vilket de inte får göra. Det är en sanitär olägenhet, säger Lars Bokström.
Förra sommaren ska ha varit bedrövlig enligt en annan boende som UNT pratar med. Bristen på regn gjorde att klistret la sig överallt.
– Vi har skickat in många brev om det här till kommunen och jag vet att flera boendeföreningar i området tycker att det är ett problem, säger hon.
Honungsdaggen klibbar igen bildörrar och lägger sig på lacken. Något som blir särskilt problematiskt för bilfirman på samma gata.
– Det skapar mycket problem eftersom det sätter sig ordenligt på lacken. Vi får undvika att ha bilarna på gatan och får i stället försöka få in alla på bakgården, men det är inte alltid det går, säger Johan Nelin, verkstadschef på Uppsala Elektromekano AB.
Samtliga UNT pratar med ifrågasätter kommunens beskärning av träden, de tycker att den är för snålt tilltagen. Uppsala kommun kommenterar:
– Det spelar egentligen inte så stor roll hur mycket man beskär eftersom det inte kommer minska honungsdaggen. Träden kompenserar och skjuter ut nya skott, säger Ingemar Carlsson, tillförordnad avdelningschef på Stadsbyggnadsförvaltningen.
Ingemar Carlsson uppger att de 80 till 100 år gamla träden beskars inför den aktuella säsongen och kommunen hade en dialog med föreningar i området.
– Det var åtminstone en förening som vi inte var helt överens med. De ville att vi skulle ta ner träden men det kommer vi inte att göra , säger Ingemar Carlsson.
Varför inte?
– Jag kan förstå att de skapar besvär men vi behöver träd i Uppsala av flera olika orsaker. Bland annat ur miljösynpunkt eftersom de tar bort luftföroreningar.
– Men i framtiden kan man ju tänka på vilka sorters träd som fungerar i olika typer av förhållanden, säger Ingemar Carlsson.
Problemen lär alltså fortsätta för de boende på Timmermansgatan.