Trenin framträdde i veckan vid Handelshögskolan i Stockholm och gav en överraskande positiv bild av situationen.
Själv har han lanserat uttrycket IKEA-teoremet: De ryssar som kan välja ur ett allt större utbud av olika produkter kommer till sist också att vilja välja mellan olika politiska alternativ. Katalysatorn för förändringen blev Putins beslut att ställa upp på nytt, efter mellanspelet med Dmitrij Medvedev. Tolv år till med samma ledare var för mycket.
De fåtaliga demonstranter, som tidigare protesterat mot systemet blev plötsligt många tusen. Och myndigheterna måste plötsligt undvika att göra situationen explosiv på riktigt. I går gav man tillstånd till ännu en demonstration med upp till 50 000 deltagare - mot Putin. Det hade varit otänkbart bara för några månader sedan.
Trenin tror att Putins ursprungliga plan kan ha varit att låta Medvedev sitta kvar och att han ändrade sig när världsekonomin blev kärvare. Man kan lätt tänka sig att makteliten såg sina ekonomiska egenintressen hotade och så slog kontrollreflexen till. Men det handlar om värna det man har, inte om att återuppbygga imperiet. Enligt Trenin finns inget verkligt intresse av någon post-sovjetisk integration inom den ryska makteliten och inte heller bland dess motsvarigheter i Vitryssland, Ukraina eller Kazakstan. Mot de baltiska länderna är man snarast likgiltig - vilket ur baltiskt perspektiv är goda nyheter.
Den medelklass som tröttnat finns över hela landet och måste tillgodoses på något sätt om inte den omvalde Putin ska få problem. Men Trenin varnar samtidigt för att hans prognos ska slå fel. Och det finns tydliga tecken som pekar åt fel håll. En av de trovärdiga motkandidaterna i presidentvalet, liberalen Grigorij Javlinskij, riskerar att få sin kandidatur underkänd. Kontrollreflexen slår till igen.