Ignorerad av kommunen i fem år
I maj 2002 skrev Arne Näslund till Uppsala kommun och ville ha skadestånd efter en byggskada. Nästan fem år senare väntar han fortfarande på besked.- Det här ärendet är makalöst, säger hans advokat Alf Rudström.
- Jag är beroende av att kommunen fattar ett beslut. Jag vill inte börja renovera innan skadeståndsfrågan är utredd, säger Arne Näslund som nu har väntat i 57 månader på ett besked från kommunen.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Med start 2002 har Arne Näslund skrivit till kommunen flera gånger och begärt att skadorna skulle åtgärdas.
- Inte en enda gång har kommunen svarat, berättar han.
Inte heller UNT får svar
Våren 2004, två år efter det första brevet, kom Vidar Hult från gatukontoret och tittade på skadorna. Men inget mer hände. Arne Näslund skrev nya brev, men utan resultat.
Våren 2005 kopplade han in en advokat som har skrivit till Vidar Hult, stadsjuristen, gatuchefen och ett kommunalråd och "vördsamt hemställt" att kommunen ska ge sin syn på skadorna.
- Jag har ännu inte fått svar från någon av dem, uppger advokat Alf Rudström.
UNT har mejlat gatuchefen Lennart Kunni och frågat varför han inte svarat på advokatens brev men utan att få svar.
- Jag har jobbat som advokat sedan 1980-talet och haft mycket myndighetskontakter men det här går utanpå det mesta, anser Alf Rudström.
Erkänner fel
Kommunens handläggare Vidar Hult, som alltså inte besvarat breven, framhåller att han tittade på husskadorna 2004.
- Jag tyckte att det räckte. Men jag tillstår att det här varit illa skött, säger Vidar Hult.
Under hösten 2006, efter påtryckningar från advokaten, började kommunen förbereda att lämna ärendet till ett försäkringsbolag. Men vissa handlingar saknades. Det tog fem månader att hitta dem.
- Under hösten påstod kommunen att papperen skickats till försäkringsbolaget. Men det var inte sant. När jag kollade med bolaget hade de inte alls fått någon anmälan, berättar Alf Rudström.
Vill inte bråka
Först för ett par veckor sedan fick försäkringsbolaget in en skadeanmälan från kommunen.
Myndigheter ska dokumentera sina åtgärder. I det här fallet består journalanteckningarna av två maskinskrivna rader. Vidar Hult motiverar det med att det inte funnits så många åtgärder att dokumentera.
I dag löper sprickorna längs väggarna i samtliga tre våningar i Arne Näslunds radhus. Han betonar att han vill göra upp i godo med kommunen och inte vara bråkig.
- Jag brukar säga att man inte ska behöva anlita advokat för att få kontakt med en kommun. Men i det här fallet har inte ens advokaten lyckats få kontakt med kommunen, konstaterar Alf Rudström.
FAKTA
Så här ska myndigheterna arbeta gentemot allmänheten:
* Myndigheter ska ge upplysningar i frågor som rör den egna verksamheten. Frågor ska besvaras så snart som möjligt.
* Alla har rätt att ta del av offentliga handlingar. De ska lämnas ut skyndsamt, i normala fall inom ett par dygn.
* Myndigheten ska berätta, till exempel per telefon, vad som står i deras handlingar, om det inte allvarligt stör arbetet.
* Handläggning ska ske så enkelt och snabbt som möjligt.
(Ur förvaltningslagen, tryckfrihetsförordningen och sekretesslagen)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!