IFU Arena tornar upp sig

Om ett år beräknas IFU Arena stå klar. Fem innebandyhallar samt en inomhusarena för friidrott ska ge Upplandsidrotten en skjuts. UNT fick följa med på en förhandsvisning av den nya arenan.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-07-26 09:13

– Det är det enskilt största projektet av den här typen jag arbetat med, säger byggledare Åke Sundin och blickar ut över det stora området där IFU Arena tornar upp sig.

Bredvid står Rickard Malmström (MP), ord­förande i Uppsala kommuns idrotts- och fritidsnämnd samt Annie Larsson, ordförande i Upsala IF Friidrott, i matchande säkerhetsväst och bygghjälm. Om ganska exakt ett år behövs ingen säkerhetsutrustning – då beräknas arenan vara klar. Rent volymmässigt är 45 procent färdigbyggt. Innebandyns huvudplan samt ytterligare två innebandyplaner intill går tydligt att urskilja i dagsläget. Huvudplanen, arenans hjärta, omges av en läktare för 2 200 åskådare, en restaurang för ett hundratal personer samt ett kontor tänkt för Upplands Idrottsförbund, Upplands Innebandyförbund och ledningen för IFU Arena AB.

– Det som började som en pappersprodukt för åtta år sedan har nu blivit verklighet, säger Annie Larsson, och lyfter fram den planerade LED-sargen som ett exempel på tiden som gått.

– Visst fanns det LED för åtta år sedan, men inte i den utsträckning det gör idag. Då pratade vi om kanske några få meter. Nu handlar det om en sarg runt hela planen där man med en förprogrammerad USB-sticka kan förmedla det budskap man vill till publiken – och allt till samma peng, säger hon.

Och just budgeten är man nöjd med. Enligt Åke Sundin är notan på hela projektet uppe i 327 miljoner – eller 11 000 kronor per kvadratmeter om man så vill.

Friidrottsarenan intill kommer ge plats för 890 åskådare vilket innebär att Uppsala kan bli en av kandidaterna till att anordna friidrotts-SM. Även om huvudsyftet är något annat.

– Som fjärde största stad i Sverige har vi länge legat efter och tidigare har vi behövt resa till Västerås för att träna. Hallen byggs i första hand för träningssyfte och inte för tävlingar, säger Annie Larsson.

Utöver huvudplanen för innebandy byggs fyra intilliggande innebandyplaner med plats för 500 åskådare var. Flyttbara väggar kommer skilja dem åt och som åskådare finns möjlighet att få ett fågelperspektiv över de fyra planerna och därmed kunna följa fyra matcher eller träningar samtidigt. Rickard Malmström lyfter gärna fram anläggningens miljövänliga konstruktion – slipat betonggolv och väggar i limträ innebär en klimatsmart anläggning. Även hisschakten är byggda helt i trä. Utöver detta planeras även för en solcellsanläggning.

– Om det blir aktuellt så kommer 20 procent av elbehovet förses av just solcellerna, förklarar Åke Sundin.

Vi stannar till i huvudarenan och blickar ut mot betongplattan där innebandyplanen snart kommer ligga.

– Det kommer vara en ökad täthet med hjärtslag här snart, säger Rickard Malmström.

IFU Arena

Kostnad: 327 miljoner kronor (IFU Arena AB får föreningsbidrag på 16 miljoner/år av kommunen som även kommer hyra tider för en miljon/år)

Åskådare huvudarenan innebandy: 2 200

Åskådare intilliggande fyra hallar: 2 000 (500 per hall)

Åskådare friidrottsarenan: 890

Innebandyhallarna beräknas klar: maj/juni 2016

Friidrottsarenan beräknas klar: maj/juni 2016 (friidrottsmattan behöver torka över sommaren 2016 till september)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!