Idrottsklasser har blivit ett lyft för Stenhagenskolan

Nyprofilerad i kampen om eleverna. På Stenhagenskolan hoppas man att den nya idrottsinriktningen ska göra skolan mer attraktiv för såväl Stenhagenbor som boende i andra områden.

På Stenhagenskolan hoppas man att den nya idrottsinriktningen ska göra skolan mer attraktiv för såväl Stenhagenbor som boende i andra områden. Idrottslärare Göran Adolfsson (bilden) tycker att skolvalet har mest fördelar.

På Stenhagenskolan hoppas man att den nya idrottsinriktningen ska göra skolan mer attraktiv för såväl Stenhagenbor som boende i andra områden. Idrottslärare Göran Adolfsson (bilden) tycker att skolvalet har mest fördelar.

Foto: David Magnusson

Uppsala2006-09-04 07:47
En solvälsignad eftermiddag på konstgräsplanen intill Ica Maxi och Stenhagenskolans fotbolls- och innebandyklasser samlas till terminens första idrottslektion. Det är andra läsåret som Stenhagenskolan startar idrottsklasser och den ensamma åttan som förra året var först ut har nu fått sällskap av två sjundeklasser. Zinga Nasshe Azad, som går i åttan, har skadat knät och får följa träningen från läktarplats. Hon kommer från Stenhagen och när hon förra året skulle börja sjuan bestämde hon sig för att välja idrottsklassen. Innan hade hon knappt spelat fotboll och nu spelar hon både i skolan och med ett lag på fritiden.
— Det är kul med fotboll och jag trivs jättebra med klassen. Jag har klasskompisar som bor i Stenhagen men också från Sunnersta och Storvreta. Det blir bättre sammanhållning när alla har ett gemensamt intresse tror jag, säger hon.

Mest fördelar
Fotbolls- och innebandyklasserna på Stenhagenskolan började som en förfrågan från en grupp föräldrar och personalen på skolan var inte sena att hänga på. Man rekryterade den välkände innebandytränaren Markus Puskala som ansvarig idrottslärare och startade skolans första profilklasser.
— Vi var nedstämda över att vi förlorade många elever som valde att börja på andra skolor. Med det här kände vi att vi skulle kunna behålla våra elever och kanske även locka till oss elever från andra områden, säger Göran Adolfsson, som är idrottslärare och rektor för fotboll- och innebandyklasserna.
Även om han kan se ett problem i att skolvalet kan öka segregationen tycker han att det har mest fördelar.
— Från ungarnas horisont är det bra för det blir roligare med skolan om de får göra ett aktivt val. Sedan kan man som lärare tycka att konkurrensen är jobbig men samtidigt gör den att skolorna måste anstränga sig för att bli bättre.
Efter ett bitvis skakigt första år har projektet satt sig och intresset för idrottsklasserna har ökat. I år började två klasser, nästa år kanske det blir fler. Och det är inte omöjligt att det blir flera profiler i framtiden. Det har talats om till exempel individuella idrotter, språk och naturvetenskapliga ämnen, men än så länge är inget bestämt.
— Vi hoppas ju att profileringarna ska locka hit elever och sprida ryktet om vilken bra skola vi faktiskt är. Och det verkar som om den här satsningen har börjat göra det, säger Göran Adolfsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om