Idé- och lärdomshistoriker från Uppsala blir hedersdoktor
28 januari 2005 kommer idé- och lärdomshistorikern Karin Johannisson från Uppsala att promoveras till medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Karin Johannisson, som blev professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet 1996, har skrivit flera böcker, bland andra Kroppens tunna skal (1997) och Nostalgi - en känslas historia (2001).
Fler ska hyllas
Ytterligare två medicine hedersdoktorer kommer att hyllas vid vinterpromotionen i Universitetshusets aula.
Innan Dr Peter ten Dijke blev divisionschef på prestigefyllda cancerinstitutet i Amsterdam arbetade han bland annat under fem år som postdoktor på Ludwiginstitutet för cancerforskning i Uppsala. Sin forskning har han särskilt ägnat åt tillväxtfaktorer och hur de verkar. 1998 fick han Fernströms pris för sina insatser.
Rolf Reed är professor i fysiologi vid universitetet i Bergen och chef för norska utbildningsdepartementets forskningsavdelning. Han är en förgrundsforskare på området mikrocirkulationens fysiologi.
Farmacie hedersdoktorer
Fakultetsnämnden har också utsett två farmacie hedersdoktorer.
Dr Roscoe Brady från National Institute of Neurological Disorders and Stroke i Bethesda i USA har upptäckt en enzymeffekt som ligger bakom flera metaboliska sjukdomar. Han lyckades isolera och rena detta enzym och sedan gå hela vägen fram till ett proteinläkemedel med klinisk användning.
Professor Koji Nakanishi från Colombia University i USA är en av världens främsta naturproduktkemister med en lång karriär i både Japan och USA. Efter ett besök på BMC i juni i år planeras ett närmare samarbete mellan hans universitet och Avdelningen för farmakognosi i Uppsala.
Historiker
Historisk-filosofiska fakulteten kommer att promovera en hedersdoktor, nämligen Catherine Hall. Hon är professor vid University College London och historiker med intresse för kolonialtidens nationalism. Hon har bland annat intresserat sig för frågan vad rollen som kolonialmakt betydde för den brittiska medelklassens självförståelse och identitet under 1800-talet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!