Idag införs krisschemat på IVA: "Man biter ihop"

Idag införs krisschemat för regionens personal som jobbar med covidpatienter och vårdbehovet ökar stadigt. "Man biter ihop", säger undersköterskan Brita Molander på centralintensiven.

Brita Molander är i vanliga fall medicintekniskt ansvarig på avdelningen. Men nu får hon ta paus från det arbetet och fokusera helhjärtat på patienterna.

Brita Molander är i vanliga fall medicintekniskt ansvarig på avdelningen. Men nu får hon ta paus från det arbetet och fokusera helhjärtat på patienterna.

Foto: Bilbo Göransson

Uppsala2021-03-12 06:00

– Man vet att det bara är under en begränsad tid, och att det bara kommer att pågå så länge som det behövs. Så man biter ihop, berättar undersköterskan Brita Molander.

Hon är en av de som jobbade på krislägesavtalet i januari när vårdtyngden var som störst under pandemins andra våg. Det har UNT skrivit om tidigare. Avtalet innebar betydligt längre arbetspass för personalen.

– Man gjorde inget annat än att jobba, duscha, äta och sova. Sen var det dags att åka tillbaka till jobbet igen. Det är klart att man blev trött, säger hon. 

Varje pass var tolv timmar långt istället för åtta. 

– Efter tre sådana pass på rad var man ju lite koko i huvudet, det märkte man, säger Brita Molander.

Krislägesavtalet revs upp i början på februari efter att vårdtyngden hade lättat. För två veckor sedan hade man inga covidpatienter alls på IVA. Men vilan blev kortvarig. Nu har patienterna ökat snabbt i två veckor i sträck och eftersom det inte finns några andra regioner att låna personal från behöver Ackis införa krislägesavtalet igen.

Hennes man jobbar också på sjukhuset, men slapp krislägesavtalet så han kan ta hand om barnen.

– De är inte så små längre så det är ju bra. Man var borta mycket hemifrån och det var jobbigt, säger Brita Molander.

undefined
Brita Molander (t.h) är undersköterska. Kollegan Madeleine Stjernberg (t.v) är sjuksköterska. Båda ska jobba på krislägesavtalet i helgen.

Pandemin påverkar också andra patienter som inte kan ligga på de avdelningar de borde eftersom de gjorts om till covidavdelningar.

– Jag känner lite panik inför de patienter som jag vet skulle behöva intensivvård hos oss men som inte kan få det. Förhoppningsvis får de hjälp av andra avdelningar eller sjukhus men det är hemskt att det ska behöva vara såhär. Jag är otroligt trött på covid, säger Brita Molander.

Sjukhuset har flaggat för att det blir svårt att få ihop sommarsemestrarna.

– Jag orkar inte tänka på sommaren. Först måste jag fokusera på krisen vi står i just nu, säger hon.

Krisschemat ska gälla i åtminstone fyra veckor framöver för specialistpersonal inom covidvården och kan komma att förlängas om behovet kvarstår i april.

– Man biter ihop, säger Brita Molander.

I helgen ska hon gå sina första krisschemapass.

Hur förbereder du dig?

– Inte som jag borde göra. Jag borde kanske vila men jag passar på att åka ut till stallet, tvätta, handla, umgås med familjen. Jag känner att jag gör det som jag måste för att kunna fokusera på jobbet i helgen, säger Brita Molander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!