"ID bryter mot grundlagen"
En domstol i Pennsylvania har slagit fast att det bryter mot USA:s grundlag att lära ut "intelligent design" i skolan som alternativ till darwinismen. Uppsalaprofessor Thomas Bull ser domen som en logisk följd av ett gammalt avgörande i Högsta domstolen.
Striden om ID i skolorna är den största religionsstriden i amerikanska skolor på decennier. I tisdags slog dock en domstol i Pennsylvania fast att det strider mot grundlagen att lära ut ID som ett alternativ till evolutionen i en allmän skolas naturvetenskap.
Tidigare nej gäller
Thomas Bull, professor vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, anser att domen närmast är att betrakta som ett bevis på att ett tidigare avgörande i Högsta domstolen fortfarande gäller.
— Domen visar att det inte går att kringgå ett tidigare utslag genom att byta namn på en företeelse. Högsta domstolen i USA har redan tagit ställning i den här frågan en gång. Domen i Pennsylvania är en logisk följd av det avgörandet, säger Thomas Bull.
Högsta domstolen i USA sade i slutet av 80-talet nej till försöken att låta skolor undervisa om Bibelns skapelselära parallellt med Darwins lära.
Intelligent design är en tankeströmning som senare fick fäste och som bygger på teorin att världen är så komplicerad att någon yttre kraft, en "intelligent designer", måste ha varit pådrivande och fört evolutionen framåt. Begreppet fick ännu större spridning när president George W Bush i en intervju i höstas gav sitt stöd för att ID skulle få finnas i skolundervisningen.
Thomas Bull tror inte att det är troligt att Högsta domstolen kommer fram till en annan slutsats än tidigare om ID-målet drivs vidare. I Pennsylvaniadomen fastslås att ID inte är vetenskap och inte kan kopplas loss från sina religiösa rötter.
— Det är klart att man kan spekulera i som Bushs utnämningspolitik och nya domare i Högsta domstolen skulle leda till ett annat utslag. Men det ska väldigt mycket till, säger Thomas Bull.
Fotnot: På UNT:s webb pågår debatten om så kallad "intelligent design" (ID) och darwinismen för fullt. Vad tycker du? Diskutera på unt.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!