Icas lågprisköttfärs stoppas
På Livsmedelsverkets rekommendation stoppar Ica sin produktion av köttfärsen Euroshopper. Verket uppmanar allmänheten att vara mycket noggrann med hantering av köttfärs med lång hållbarhetstid.
Ica har hittills återkallat 14 000 kilo köttfärs som fanns ute i butikerna.
Tystnad om butiker
Ica ville inledningsvis inte uppge vilka butiker i landet som sålt den smittade färsen. Tusentals kunder har köpt kött som kommer från den nu stoppade köttfabriken.
- Det spelar ingen roll vem som har sålt köttfärsen. Vi uppmanar alla oroliga att ringa vår kundkontakt istället för att kontakta butikerna, säger Lena Sparring, kvalitetschef vid Ica.
Men Ica har ju sagt att man vill vara ett öppet och informativt företag gentemot kunderna. Hur stämmer det överens med er hållning att inte namnge var maten sålts?
En stund senare återkommer Ica och har ändrat uppfattning. Det smittade köttet från Irland kommer från företaget Foyl.
- De prover som har tagits på Irland och vid vår ankomsthall visar ingenting. Anledningen till att vi drar in så mycket beror på att råvaran kan ha använts i flera produkter, säger Lena Sparring.
Högst + 4 grader
Köttfärsen som nu stoppas har åtta dagars hållbarhet från förpackningsdag. Köttet är förpackat i en modifierad atmosfär som innebär att man tillsätter gaser. För att klara att bakterier i köttfärsen inte växer till krävs därför att köttet förvaras i högst +4 grader.
En granskning som Livsmedelsverket gjorde förra året av 1200 kylvaror runt om i landet visade att 40 procent av allt kött i butikerna förvarades för varmt. En del av butikerna var Ica-affärer.
Balanserar på gränsen
I Uppsala har verket studerat hur det ser ut i 100 hushåll. Den undersökningen visade att medeltemperaturen för köttfärs var + 6 grader.
— När produkter som köttfärs har så lång hållbarhetstid som åtta dagar är risken för att sjukdomsframkallande bakterier ska växa till stor. De som säljer den här färsen balanserar hela tiden på gränsen till vad produkten klarar, säger Lars Plym Forshell, veterinär vid Livsmedelsverket.
Finns det ehec i en produkt och den förvaras under + 4 grader växer inte bakterien till.
- Vi vet att många inte har så kallt i kylen. Därför måste köttfärsen tåla en något högre temperatur och detta är något som tillverkarna måste beakta. och anpassa hållbarhetstiden efter. Själv har jag +2 grader i kylen, och skulle aldrig köpa köttfärs som är flera dagar gammal. Jag tycker att köttfärs som förvarats länge smakar syrligt och det beror på att det bildats mjölksyrabakterier, säger Lars Plym Forshell.
Lena Sparring tycker inte att de långa hållbarhetstiderna på färsen är något problem.
— De har ju egentligen inte med ehec att göra. Det viktiga är att man hettar upp maten tillräckligt. Vi måste ju utgå från att människor förvarar maten i + 4 grader. Det är utifrån det vi satt hållbarhetstiden. Görs inte det i butiken blir ju köttfärsen brun och då går den inte att sälja.
I juli i år återkallade Ica 8 000 kilo dansk fläskkarré av märket Euroshopper sedan salmonella påvisats i köttet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!