Ica Maxi kastar kött för 20 000 i veckan
Ica Maxi i Uppsala kasserar mellan tre och fyra procent av allt kött. Det är kött för omkring 20 000 kronor i veckan. Andra butiker har betydligt mindre svinn, exempelvis Torgkassen som kastar några paket om dagen i sopkärlet.
- Vi säljer extremt mycket köttfärs, flera ton per dag. På kvällarna finns nästan ingenting kvar av den egenmalda köttfärsen i disken. Råkar vi har för mycket köttfärs sänker vi priset så vi slipper kasta den, säger Gabriel Purbe.
Mats Mönning är stormarknadschef vid Coop Forum i Gränby. Han har inga siffror på hur mycket köttfärs som kasseras när dagen är slut.
- Jag vet inte hur mycket köttfärs som slängs, men vi har ett 700-liters kärl där vi slänger kött och grönsaker. Vi betalar omkring 30 000 kronor i månaden till ett företag för att bli av med gammalt kött, annat avfall och sopor, berättar Mats Mönning.
Precis som i de övriga butikerna försöker man hålla koll på när de olika varorna närmar sig utgång.
- När vi ser att det är tre dagar kvar på en produkt dumpar vi priset och varan får ett kort datum. Det brukar vara halva priset, det säljer bra, säger Mats Mönning.
Magnus Frisk är informationschef för Coop Sverige. Han säger:
- Jag vet inte hur mycket kött och grönsaker vi slänger, men det ska jag ta reda på. Med tanke på det globala perspektivet känns det aldrig bra att slänga mat, säger han.
Erik Ohlström är butikschef vid Torgkassen i Uppsala. Han vet heller inte hur mycket köttfärs som blir över när dagen är slut.
- Det är väldigt lite, kanske några paket varje dag. Det beror på att vi planerar noga hur mycket råvara vi köper in och hur mycket köttfärs vi mal under dagen. Ungefär 20 procent av all köttfärs vi säljer mals i butiken, resten är konsumentpackat köttfärs som kommer från Icas centrallager i Västerås.
Erik Ohlström är en av Sveriges 1400 Ica-handlare som möts i Stockholm i dag, tisdag för att få information om hur Ica ska gå vidare efter den senaste tidens uppseendeväckande händelser med köttfärs som märktes om i några Ica-butiker i Stockholmsområdet.
Ica-ledningen har för avsikt att klargöra den enskilde Ica-handlarens ansvar. Dessutom ska man påminna om att nolltolerans gäller kring brister i efterlevnaden av lagar och regler när det gäller livsmedelssäkerhet.
- Jag vill ha en förklaring och få besked så att man kan känna sig trygg. Det här är också ett forum där oroliga handlare har möjlighet att uttrycka sig och gemensamt hjälpa till att reda ut vad som hänt. Jag blev upprörd när jag såg tv-programmet, säger Erik Ohlström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!