För ett år sedan regnande rapporteringarna om ligor som åkte runt och stal kött. Årligen stjäls det kött för miljarder och kött är den vara som stjäls mest i dagligvaruhanden enligt Svensk Handel.
I september greps en man med 24 kilo högrev på sig efter att ha länsat en Hemköp och en Willysbutik i Uppsala. Senare samma månad utvisades en Uppsalabo för att bland annat ha stulit kött för över 11 000 kronor.
Marcus Terneborn, som är handlare på Ica Nära på Brantings torg, utsattes för så mycket stölder att han tvingades plocka bort nästan allt dyrt nötkött.
– Idag har jag två paket ryggbiff och två paket entrecote i disken. Oxfilé tar jag inte ens in längre för att det bara stjäls. Jag gjorde ett test att ta in det nu till helgerna, men direkt försvann tio paket oxfilé. Jag vet inte någon Icahandlare som har oxfilé liggandes framme.
Problemet med köttstölderna kvarstår alltså enligt Marcus Terneborn. Men att det stjäls mindre är för att handlarna har mindre kött framme som kan stjälas.
– De här ligorna går ju och vittjar, och slår till så fort det finns kvantiteter att sno. Det har lett till att jag liksom alla Icahandlare jag pratat med säljer mindre svenskt kött, och det gör ju att kunderna inte får det utbud de efterfrågar.
Johan Schartau handlare på Ica Nära i Rosendal håller med om problemet. Han säljer också mindre kött för att han tar in mindre kött och bara lägger tre paket synligt i butiken.
– Det här blir ju i slutänden ett problem för svensk köttproduktion. Bönderna kommer också märka den minskade efterfrågan och då kommer vi till slut inte ha någon svensk produktion av nötkött.
Både Marcus Terneborn och Johan Schartau har börjat stöldmärka det dyra köttet för att det inte ska gå att sälja vidare. En som gått ännu längre för att motverka stölderna är Conny Holmlund på Ica Kvantum i Märsta. Han har köpt plexiglasboxar med lås på till köttet, så att kunden måste hämta en anställd om hen vill köpa en entrecote.
– Jag köpte dem för ett och ett halvt år sedan när jag inte kunde ta in kött till helgen, för det blev hela tiden länsat av tjuvar. Så jag förlorade massa pengar och kunderna fick inget kött eftersom det tar tre dagar att få en ny beställning.
Även om lådorna kostade några tusenlappar tycker han att det var värt det eftersom det gjort stor skillnad för att motverka köttstölderna.
– Jag fick precis svinnrapporten för 2024, det var 200 000 kronor för kött. Året innan var det nog 500 000 jag förlorade på kött som stals.
Vad tänker du om att du behöver låsa in entrecoten?
– Det är helt bisarrt. Vi handlare blir en spegel av samhället som det ser ut i dag, och då ingår att bli bestulen och mordhotad om man försöker förhindra det.
Det stulna köttet säljs sedan framför allt till restauranger, och för att motverka detta har Uppsala kommun för två år sedan börjat göra fördjupade spårbarhetskontroller på Uppsalas krogar. De har gått igenom frysar och krävt kvitton. Under det gångna året har de besökt 472 restauranger och kaféer.
– Hittills har vi inte hittat något kött som vi misstänker kan vara stulet, säger Ann-Sofie Stenqvist, livsmedelsinspektör på Uppsala kommun.
Har era inspektioner bidragit till att minska köttstölderna?
– Det går inte att svara på. Däremot blir restauranger och andra aktörer i livsmedelskedjan mer medvetna om att man förväntas kunna visa spårbarhetsdokument som kvitton eller följesedlar för de livsmedel man serverar eller säljer.