Ica-fusk med datummärkning
Några ICA-butiker i Stockholmsområdet har fuskat med datummärkning av kött. Det avslöjade teveprogrammet Uppdrag Granskning i SVT på onsdagskvällen. Det skulle aldrig hända här, lovar cheferna för de två största ICA-butikerna i Uppsala.
Foto:
Butikscheferna vid ICA Maxi och ICA Kvantum i Uppsala är inte oroliga för att det förekommer fusk med datummärkning i deras butiker.
De beklagar uppgifterna om fusk hos några ICA-butiker i Stockholmsområdet, dels därför att det strider mot livsmedelslagen att ändra bäst-före-datum, dels därför att fusk skadar ICA:s rykte.
Inom Ica Sverige karaktäriseras det som hänt som fullständigt oacceptabelt. I ett pressmeddelande under tisdagen uppger livsmedelsjätten att man ser mycket allvarligt på uppgifterna.
Uppdrag Granskning har filmat i några ICA-butiker i Stockholmsområdet. Programmet visar att butikerna har packat om köttfärs vilket innebär att bäst-före-datum förändrats.
ICA centralt har nu bestämt att samtliga ca 1400 ICA-butiker i landet ska certifieras i livsmedelshantering. Dessutom ska en utomstående part gå igenom butikernas kontrollprogram.
Vid Maxi och Kvantum i Uppsala finns enligt uppgift redan de rutiner som ICA centralt efterlyser.
- Kunderna kan vara säkra på att det inte förekommer något fusk i vår butik.Vi har skriftliga rutiner som vi dubbelcheckar för att se att de fungerar. Dessutom har vi ett egenkontrollprogram för alla livsmedel som vi följer, berättar Gabriel Purbe, butikschef vid ICA Maxi.
Thomas Gäreskog vid ICA Kvantum säger:
- Ytterst är det en förtroendefråga. Vi har en lång tradition av etik och moral i företaget. Om vi jobbar felaktigt kommer det snart att uppdagas.
Magnus Frisk är informationschef vid Coop Sverige. Han anser att det är mycket, mycket ovanligt med fusk ute i butikerna över huvud taget.
- Jag tror det är slarv eller dålig kunskap bakom de fel som begås. Därför är det viktigt att hela tiden jobba med de här frågorna, säger han.
Inom Coop har man under de senaste två åren i projektform arbetat med utbildning av personal när det gäller livsmedel, särskilt kött. Lagar, rutiner och branschregler tas upp till diskussion.
- Vi har också coacher som är ute och pratar med butikscheferna. Dessutom anlitar vi utomstående för att göra stickprovskontroller för att se att det fungerar i butikerna, berättar Magnus Frisk.
Yvonne Linné är livsmedelsinspektör i Uppsala. Hon uppger att miljökontoret vid något tillfälle stött på felaktig datummärkning även i Uppsalabutiker.
- Det är omöjligt att säga om det är vanligt eller inte, men vi som myndighet måste hela tiden ha koll på det. När ett fel upptäcks förklaras det alltid med att det har skett ett misstag, säger Yvonne Linné.
Vet du något mer om hur hanteringen av kött går till i livsmedelsbutikerna? Mejla ditt nyhetstips till 72018@unt.se eller skicka ett sms till 72018.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!