"I värsta fall hade tre kvinnor dött"

Åklagarens miss hade i värsta fall kunnat leda till tre döda kvinnor, det menar ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer.

UPPSALA 20140408
En knivbeväpnad 34-årig man - Mesut Sahindal - sköts till döds tidigt i morse av polis i Uppsala. Mannen ska ha varit hotfull mot anhöriga. När polisen senare försökte gripa honom ska han ha närmat sig poliserna med knivar och inte stannat trots varningsskott.
Foto: Staffan Claesson / TT kod 70630

UPPSALA 20140408 En knivbeväpnad 34-årig man - Mesut Sahindal - sköts till döds tidigt i morse av polis i Uppsala. Mannen ska ha varit hotfull mot anhöriga. När polisen senare försökte gripa honom ska han ha närmat sig poliserna med knivar och inte stannat trots varningsskott. Foto: Staffan Claesson / TT kod 70630

Foto: Staffan Claesson / TT

Uppsala2014-04-09 11:00

– Att mitt i natten släppa en man som misshandlat en kvinna han har besöksförbud mot, det är helt obegripligt. Det innebär ett jättehot mot kvinnan, säger Angela Beausang som är ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

34-årige Mesut Sahindal, som var bror till Fadime, hade kontaktförbud mot sin före detta fru eftersom han misshandlat henne, bland annat skjutit henne i axeln. Han greps av polis på måndagskvällen i sin före detta frus bostad sedan han överträtt förbudet och misshandlat henne. Klockan 3 på natten beslutade jourhavande åklagare att frige mannen.

– Den hotbild som fanns har man uppebarligen inte tagit hänsyn till. Han skulle lika gärna ha kunnat åka tillbaka till exfrun och dödat henne, det har vi sett hända alltför ofta. Och i värsta fall hade vi haft tre döda kvinnor: exfrun, mamman och systern. Han hade ju bevisligen knivar med sig, säger Angela Beausang.

En och en halv timme efter att Mesut Sahindal släppts fick polisen larm om att mannen åkt till sin mamma och syster och hotade dem. Mesut Sahindal var knivbeväpnad när han mötte poliserna, och gripandet slutade med att han sköts till döds av polisen.

Angela Beausang tycker inte att det största fokuset bör ligga på polisens agerande, utan på åklagarens.

– Jag tycker att åklagarens agerande inte bara äventyrade kvinnornas säkerhet utan också utsatt poliserna för en onödig traumatisering. De kommer att få leva med detta i hela sitt liv.

Även Sara Mohammad som är ordförande för riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime är starkt kritisk till åklagarens agerande.

– Hur kunde åklagaren släppa en person med den historiken, som nu överträtt ett besöksförbud och återigen hotat och misshandlat sin exfru? Det handlar om att rädda liv.

Enligt Sara Mohammad är detta inte är en engångsföreteelse.

– Vi ser en ansvarslöshet från åklagare vad gäller våld i nära relationer rent generellt men också när det handlar om hedersrelaterat våld. I just det här fallet vet vi inte om det var hedersrelaterat, det har vi ingen insyn i.

Inställningen att våld i nära relationer inte är så farligt lever fortfarande kvar, enligt Angela Beausang.

– Lite sådär att det inte är ens fel att två träter. Men de här kvinnorna har det värst av nästan alla brottsoffer, de lever ofta under en slags tortyr. Den hotbilden måste tas på allvar, och många åklagare gör sitt jobb. Det som hänt nu får aldrig mer hända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om