"I Sverige ses sorg som en privatsak"

I artikeln om Solomon fick vi se att det går att leva i Sverige utan att känna en enda person. Och han är inte ensam om att sakna vänner.

Anna Lundgren, präst i Svenska kyrkan.

Anna Lundgren, präst i Svenska kyrkan.

Foto: Elllinor Skagegård

Uppsala2013-12-04 07:00

– Det är otroligt många som lever utan nära relationer. Jag träffar människor som har bekanta, men ingen nära vän, ingen de kan prata med på riktigt, säger Anna Lundgren, präst i Svenska kyrkan i Uppsala.

Detta bekräftas av nya uppgifter från Statistiska centralbyrån som visade att ungefär 13,5 procent av svenskarna inte har någon nära relation.

Som präst möter Anna Lundgren människor i livets gladaste men också svåraste skeenden. De tydligaste fallen av ensamhet är när någon dör och lämnar kvar en nära anhörig. En situation där man lätt kan bli väldigt ensam och isolerad.

− I Sverige ses sorg som en privatsak. Jag tror att den sörjande ofta vill ha sällskap eller någon som finns där, men att de runtomkring är rädda för att störa. Man vet helt enkelt inte hur man ska hantera sådana situationer.

Men det finns också den ensamhet som inte är lika lätt att ta på; att leva i en gemenskap eller i ett sammanhang men ändå stå utanför. Att finnas med, men ändå inte räknas, synas eller få komma till tals tror Anna Lundgren är den svåraste formen av ensamhet.

− Det kan även gälla människor som kommer till kyrkan. Där pratar vi ju mycket om gemenskap, det är ett av ledorden. Men så kommer man dit och blir inte sedd. Man kom ensam, man gick därifrån ensam och det verkade som att alla andra hade någon typ av gemenskap där man själv inte var med. Det tycker jag mig möta ibland.

Hon tror att början på utanförskap ibland kan handla om svek. Något som gjort att man förlorat tilliten till andra människor och inte vågar tro dem om gott, eftersom man varit med om för mycket av motsatsen. Men hon kan också se människors ensamhet ur ett samhällsperspektiv, där faktorer som arbetslöshet och ekonomi spelar in.

− Till exempel människor som lever med arbetslöshet och utifrån det förlorat sin självkänsla. Man känner att man inte är värd något och inte har något att bidra med. Men dålig självbild föds man inte med, det är något vi människor hjälper varandra att skapa. I ett samhälle som lyfter upp ett perfekt ideal, kan det vara svårt att känna att man passar in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om