– För dem som har svår insektsallergi fungerar vaccination med bi- eller getingallergi oftast väldigt bra. Över 90 procent av de med getingallergi och 80 procent av de med biallergi blir kraftigt förbättrade av vaccinationsbehandlingen, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Vid sjukhusets allergimottagning genomgår för närvarande cirka 50 personer den fem år långa vaccinationsbehandlingen med renat bi- eller getinggift. Det är mer än en fördubbling jämfört med för tio år sedan.
– Ökningen beror framför allt på att medvetenheten ökat om att den här behandlingen finns att få, inte på att bi- och getingallergikerna skulle ha blivit fler, säger Christer Janson.
Än så länge finns ingen metod att i förväg avgöra vilka som riskerar att få så allvarliga reaktioner på bi- eller getingstick att de bör erbjudas vaccinationsbehandling.
– Visserligen har ungefär var tionde person allergiantikroppar mot bi- eller getinggift i blodet, men de flesta av dem kommer ändå inte att få någon svår allmän allergisk reaktion om de skulle bli bi- eller getingstugna, säger Christer Janson.
För bi- och getingallergiker kan det vara livsviktigt att ha kortisontabletter och adrenalinsprutor till hands om de skulle bli stungna.
– Men efter vaccinationsbehandlingen kan de flesta slippa att ha med sig den typen av behandling, säger Christer Janson.
Inte bara personer med insektsallergier kan bli hjälpta av att under lång tid vaccineras med just det ämne de inte tål.
Vid Akademiska sjukhuset genomgår i dag cirka 250 personer någon form av allergivaccination, oftast mot björkpollen-, gräs- eller kattallergi.
– Än så länge finns dock ingen etablerad vaccinationsbehandling mot jordnötsallergi eller andra födoämnesallergier, säger Christer Janson.