I Malmö är Uppsala en förebild

I skolan är möjligheten som störst att fånga upp utvecklingsstörda ungdomar som utsätts för hedersförtryck. På en av Malmös största gymnasier blickar man mot Uppsala för att hitta lösningen på hur det ska ske.

Positiv. Elevassistenten Ahlam Rashed på Värnhemsskolans gymnasium i centrala Malmö kommer att satsa stort på att informera elever och föräldrar om den nya lagen om tvängsäktenskap.

Positiv. Elevassistenten Ahlam Rashed på Värnhemsskolans gymnasium i centrala Malmö kommer att satsa stort på att informera elever och föräldrar om den nya lagen om tvängsäktenskap.

Foto: Martina Lindvall

Uppsala2014-06-10 10:10

Skratten studsar mellan väggarna i fikarummet på våning sju på Värnhemsskolan i Malmö. Klockan är halv tio och elever från både vanliga gymnasiet och särskolan har samlats här. Elevassistenten Ahlam Rashed skojar med några ungdomar innan hon slår sig ned vid ett bord med morgonens andra kopp kaffe.

– Jag kan namnet på de flesta eleverna här, säger hon och ler.

Värnhemsskolan gymnasium har cirka 1200 elever varav ungefär 70 går på särskolan där Ahlam Rashed i huvudsak jobbar. För två år sedan skickade skolans rektor henne till Uppsala och föreningen Tjejers rätt i samhället (Tris) för att utbilda sig kring hur man kan hjälpa utsatta tjejer. Ahlam Rashed har fortfarande regelbunden kontakt med organisationen.

– Vi är en stor kommun och det är inte så lätt att veta var man ska börja, vem som ska göra det och vad för stöd som egentligen behövs. Vi skulle vilja starta Tris även här, säger hon.

Samtliga experter som UNT har talat med i serien om utvecklingsstörda ungdomar som utsätts för hedersförtryck konstaterar att skolan har en avgörande roll när det kommer till att hjälpa ungdomarna – det är den enda frizon som de utsatta ungdomarna har. Med inspiration från Uppsala kommun träffas nu elevassistenter och kuratorer från olika gymnasiesärskolor i Malmö några gånger per termin och planerar för hur de ska hjälpa ungdomarna. Bland annat har de startat en simgrupp.

– Syftet är inte bara att ungdomarna ska få lära sig att simma utan framför allt att vi ska lära känna dem, ge stöd, och bygga upp ett förtroende. Annars får vi inte reda på vad som händer, när det hände och hur det händer, säger Ahlam Rashed.

Hon jobbar även mycket med att prata med de drabbade ungdomarnas familjer för att försöka påverka dem att ge större frihet till sina barn. Bland annat planerar hon och kollegorna att anordna en informationsträff på skolan och informera om den nya lagen mot tvångsäktenskap.

– Vi kommer att jobba intensivt med att informera elever och föräldrar om vad som gäller. Jag tror att det kan hjälpa. Vissa inser inte att det är olagligt i Sverige och får de reda på att det är brottsligt så respekterar de det, säger Ahlam Rashed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om