"I huvudsak har vi bra läkare"

Andreas kände sig nedtryckt av läkarna på Ulleråker. Han är också kritisk till behandlingen på Spången, som innehöll mer medicinering än samtal. Erland Olsson, avdelningschef på Ulleråker, och Birgitta Lörelius, vårdansvarig på Spången, svarar på hans kritik.

Uppsala2006-03-29 00:01
Till Ulleråkers akutmottagning kommer alla över 18 år som bedöms som akut psykiskt sjuka. De stannar över natten på observationsavdelningen. Där finns sex platser, i enkelrum och dubbelrum. Om det är hög belastning kan de ställa ut en säng i korridoren, berättar avdelningschefen Erland Olsson.
- Eftersom det gäller en akutmottagning stannar man inte här längre än en eller ett par nätter. Ungdomar som måste ligga på en slutenvårdsavdelning längre än en natt får i stället åka till den nya avdelningen 1 2 3 Unga vuxna.
Inläggning är den sista utvägen och grunden är att använda sig av öppenvård så långt som möjligt. Har man aldrig haft kontakt med psykiatrisk vård förut kan man söka sig till Spången, som är en psykiatrisk mottagning för ungdomar mellan 16 och 25 år.
Spången drivs i samarbete mellan psykiatrin och gymnasieskolorna i Uppsala. På Spången arbetarfrämst psykologer, men också läkare och sjuksköterskor.
- Till oss kan ungdomar som blivit för gamla för Bup gå. Man kan vända sig hit om man känner sig nedstämd eller har ångest, säger Birgitta Lörelius som är vårdansvarig på Spången.
Ulleråkers akutmottagning, varför har ni så långa väntetider?
— Väntetiderna varierar beroende på hur många som söker hit för tillfället. Det händer tyvärr att det är ganska långa väntetider. Ser vi att människor klarar av det får de stanna hemma och vänta. Andra får vänta inne på akutavdelningen. Först in kommer inte först ut heller, den som är sjukast måste gå först, säger Erland Olsson.
Varför har ni dåliga lokaler?
- Vi har slitna lokaler men håller på att flytta vårdavdelningar till moderna lokaler. En utav de brister lokalerna har är att det luktar rök. Eftersom vi har låsta lokaler måste vi ha ett rökrum. Det ligger inte helt bra till, det var planerat under en äldre tid när man såg rökning på ett annat sätt. Jag förstår att det inte är trivsamt för de patienter som är ickerökare, och jag hoppas vi kan göra det bättre när vi flyttar, säger Erland Olsson.
Andreas kände att han blev "nedtryckt" av era läkare. Hur ser du på det?
— Min bild är att vi i huvudsak har bra läkare. Det är aldrig bra när patienten uppfattat det på det sättet, men det är svårt att kommentera ett samtal så här och avgöra vad det var som fick patienten att få den uppfattningen, säger Erland Olsson.
Spången, varför använder ni er av medicinering i stället för samtal?
— Det gör vi inte. Vi använder oss allra mest av samtal. Men vid nedstämdhet är det inte ovanligt med medicinering. Utifrån undersökningarvet man att båda delarna kan behövas. Men jag kan inte kommentera enskilda fall så här. Vi försöker att klara av det som kommer in så professionellt som möjligt, säger Birgitta Lörelius.
Vad ska man göra för att slippa träffa så många läkare?
- Problemet blir när man söker akut. Då blir det olika läkare. Det är annat när man har en remiss, då kommer du till Unga vuxna direkt när remissen fördelas till läkare där. Nu har vi en ny organisation sedan maj förra året och jag är helt säker på att den kommer att fungera bättre, säger Erland Olsson.
— Om man får träffa många läkare hos oss kan det bero på att läkaren har blivit sjuk eller att man träffar en läkare som är under utbildning, säger Birgitta Lörelius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om