I glappet förlorade hon SGI:n

Trots att Pernilla Södergren hade jobbat fick hon lägsta föräldrapengen när hon gjorde ett studieuppehåll för barnafödande. Hon kunde varken studera eller arbeta men skulle ändå ha sökt studiemedel eller jobb för att få högre föräldrapeng.

När Pernilla Södergren gjorde studieuppehåll för att vara föräldraledig förlorade hon sin sjukpenninggrundande inkomst. Hon och sambon Mats Björkegren, som håller sonen Leo, är några av dem som drabbats av att Försäkringskassans regler inte tillåter ens en dags glapp mellan perioderna för att man inte ska halka ner på lägsta nivån i ersättning.

När Pernilla Södergren gjorde studieuppehåll för att vara föräldraledig förlorade hon sin sjukpenninggrundande inkomst. Hon och sambon Mats Björkegren, som håller sonen Leo, är några av dem som drabbats av att Försäkringskassans regler inte tillåter ens en dags glapp mellan perioderna för att man inte ska halka ner på lägsta nivån i ersättning.

Foto: Robin Aron

Uppsala2010-10-05 09:07

I slutet av augusti berättade UNT om gravida Emma Rennel Dickens som riskerade att bli utan föräldrapeng eftersom hon inte skyddat sin sjukersättningsgrundade inkomst, SGI, som föräldrapengen grundas på. Hon är långt ifrån ensam.

Pernilla Södergren och sambon Mats Björkegren längtade efter barn. Men första året som föräldraledig blev betydligt mer knapert än vad de hade väntat sig. Sonen Leo föddes den 19 september förra året och Pernilla Södergren var tvungen att göra ett uppehåll i studierna på Sociala omsorgsprogrammet vid Uppsala universitet. Det var hon medveten om redan när vårterminen avslutades och sökte därför aldrig något studiemedel för höstterminen.

På grund av foglossning var hon oförmögen att arbeta och därför anmälde hon sig inte heller till arbetsförmedlingen.
– Jag såg mig heller inte som arbetslös eftersom att jag studerade och hade studieuppehåll. Vem vill anställa en gravid kvinna i sjunde månaden? säger Pernilla Södergren.

Eftersom hon hade jobbat innan hon började studera 2006 och även under studietiden räknade hon med en någorlunda anständig föräldrapeng. Men i november förra året beslutade Försäkringskassan att hon inte fick tillgodogöra sig inkomsten hon haft före studierna när föräldrapengen skulle beräknas.

För att få det hade hon varit tvungen att ha anmält sig som arbetssökande direkt efter att vårterminen slutade.
– Det hade varit jättelätt att gå till arbetsförmedlingen och anmäla sig om jag visste att det var det jag var tvungen att göra. Men den information jag fick är att min SGI varit skyddad eftersom jag studerar och att det gäller om man vårdar barn som är under ett år, säger Pernilla Södergren.

Alternativet var att hon skulle ha sökt studiemedel för höstterminen trots att hon inte kunde studera.
– Man måste medvetet göra fel och söka studiemedel. Det är ju fusk som man kan bli polisanmäld för, säger Mats Björkegren.

Hon överklagade men förvaltningsrätten dömde nyligen till Försäkringskassans fördel. Hon och sambon är osäkra på om de orkar överklaga en gång till.
– Man är ju inte jättepigg när man fått sitt första barn, säger Mats Björkegren.
– Det har varit mycket ilska, oro och tårar. Man ska orka hålla på och överklaga också. Det känns ganska hopplöst, säger Pernilla Södergren.

Mats Mattsson, verksamhetsansvarig för sjukpenninggrundande inkomst vid Försäkringskassan, medger att reglerna kan vara svåra att förstå.
– Regelverket är verkligen inte lätt eller förutsägbart för den enskilde individen. Men för att ha sin vilande SGI skyddad måste skyddet ske i oavbruten följd. Det går inte att göra ett uppehåll i ett skydd och fortsätta vara skyddad. Hon skulle ha anmält sig hos arbetsförmedlingen, säger Mats Mattsson.

180 kronor om dagen får Pernilla Södergren i föräldrapeng. Som högst kan man få 901 kronor om dagen. En möjlighet, om man anser sig ha blivit vilseledd av Försäkringskassan, är att vända sig till Justitekanslern, JK, och begära skadestånd.

Sjukpenninggrundande inkomst används bland annat för att beräkna hur hög sjuk- eller föräldrapeng man kan få. Den beräknas på årsinkomsten och fastställs av Försäkringskassan.

När man inte längre har någon arbetsinkomst slutar SGI:n att gälla. Om man arbetat minst sex månader i följd får man behålla SGI:n under högst tre månader.

Man kan också få behålla sin SGI om man:

är arbetssökande och inskriven vid Arbetsförmedlingen. Det gäller även om man fått avgångsvederlag.

är studerande och har studiestöd.

studerar inom sitt yrkesområde.

inte kan arbeta på grund av sjukdom.

går ner i arbetstid eller slutar arbeta under senare delen av graviditeten.

vårdar barn som är under ett år.

deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program och får utvecklingsersättning eller aktivitetsstöd.

får ersättning från trygghetsråd eller -stiftelse för studier, praktik eller för att starta företag.

Det får inte finnas någon dags glapp mellan de olika situationerna.

Så skyddar du din sjukpenningsgrundade inkomst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om