I framtiden kan din syn skräddarsys

Att skräddarsy synen efter individens behov är framtidens utmaning, säger Årets företagare i Uppsala, Jörgen Ringman. Med Opticare vill han förverkliga "syn för alla" snarare än att göra laseroperationer på löpande band.

Jörgen Ringman vill erbjuda en helhetslösning för alla med synfel, inte bara operera på löpande band.

Jörgen Ringman vill erbjuda en helhetslösning för alla med synfel, inte bara operera på löpande band.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-05-02 00:00
Att starta företag är inte lätt. Jörgen Ringman hade ändå vad som måste betraktas som mycket goda förutsättningar för att lyckas i ögonhälsobranschen.
Han är legitimerad optiker i grunden, kompletterat med en examen i hälsovård från Handelshögskolan. Som utbildningschef i den världsomspännande koncernen Bausch & Lomb har han varit med och startat 25 kliniker för ögonlaserkirurgi i Norden.
Han kan branschen, har visionerna om framtiden, kan till och med själva kirurgin från grunden, även om han som lekman inte får operera. Ändå fick han till en början nej till lån av tre, fyra banker.
— Det handlar om stora pengar som måste investeras i utrustning. Först när jag fick kontakt med Almi Företagspartner gick det lättare.

Hösten 2004 grundades Opticare i Uppsala, ett företag i ögonfriskvård. Efter 18 månader har man kliniker även i Linköping och Norrköping och fokus ligger på ögonlaserkirurgi.
— Det har blivit mycket av det eftersom intresset för att bli opererad är enormt. På sikt ska vi erbjuda en lätt tillgänglig ögonfriskvård för alla, med glasögon, kontaktlinser och operationer, säger Jörgen Ringman.
Laseroperationerna är den största förändringen för optikerna sedan kontaktlinserna kom. Men Jörgen Ringman tror inte att de kommer och ta över helt och göra andra synfelskorrigeringar onödiga.
— Nej, det finns fortfarande en allmänt utbredd rädsla och skepsis mot ingrepp i just ögonen. Alla kan heller inte opereras, i 15—20 procent av fallen är det omöjligt på grund av hornhinnans och pupillens utseende.
— Samtidigt blir operationerna bättre och bättre. Från att ha fått vila veckovis kan man nu titta på tv samma kväll och gå till jobbet dagen därpå. I början fanns också problem med försämrat mörkerseende, nu är risken mycket lägre.

Han säger att utvecklingen kan jämföras med den för kontaktlinserna. I början var de hårda och orsakade mycket besvär, bara de mest motiverade valde dem framför glasögon. Men vartefter kvaliteten förbättrades ökade också allmänhetens acceptans.
Riskerna är numera låga, men de finns, exempelvis kan man undantagsvis drabbas av infektioner efter ett ingrepp.
Det förhållandevis höga priset, nästan 30 000 kronor, kan också vägas mot den beräknade kostnaden för ett liv med synfel utan operation, cirka 100 000 kronor, säger han.
Jörgen Ringman pratar helst om kvalitet och om synbranschen i sin helhet, inte bara laserkirurgin, och om den galopperande tekniska utvecklingen.
— Den stora utmaningen framöver blir att designa syn för individer, att skräddarsy synen efter behov.

Han visar en sammanställning av olika synfel som kan korrigeras med den senaste tekniken. De välkända felen, brytningsfel och astigmatism, är numera bara toppen på ett isberg.
— Om vi korrigerar för detta har vi ändå bara 90 procent av den syn vi kan ha. Övriga synfel upptäcks inte med traditionella metoder.
— Framtiden för optiker är god, men jag tror att vi kommer att få se en allt tydligare uppdelning mellan ögonhälsa med den senaste tekniken och billigare varianter.
Jörgen Ringman har nu den värsta tiden bakom sig. Uppbyggnaden av företaget, ensamjobbet dygnet runt för entreprenören som tror stenhårt på sin idé. Nu kan han börja skörda frukterna, en bra knuff på vägen var att han av Uppsala kommun och Företagarna utsågs till Årets företagare 2005.
— Jag var stolt över nomineringen, i det sällskapet, och när jag fick utmärkelsen var det otroligt skoj.
— Det kändes mycket mer inspirerande och motiverande än jag trott. En insikt är att alla former av uppmuntran verkligen behövs för nya företagare.
Han säger att han nu blivit mer umbärlig för företaget. Kirurgverksamheten ligger i händerna på den erfarne ögonkirurgen Bjart Dysthe och löper på. Själv vill han koncentrera sig på att utveckla bolaget.
— Så länge det handlar om att bygga kommer jag att stanna kvar. Blir det enbart en fråga om förvaltning så kliver jag av.
@6b Byline:
@6b Byline andrarad:johan.rudstrom@unt.se 018—478 14 55
@7b Bildtext:Helhetsbild.
@7c Foto:Foto: Sven-Olof Ahlgren
@7b Bildtext:Inte ett öga torrt. Ögonpatienten Magnus Hagmans öga hålls fuktigt under laseroperationen som genomförs av kirurgen Bjart Dysthe.
@7c Foto:Foto:
@7b Bildtext:Laserteknik. Ögonkirurgen Bjart Dysthe korrigerar synfelet för patienten Magnus Hagman med laserteknik.
@7c Foto:Foto: Sven-Olof Ahlgren
@3a Text:
Hänvisning:
Se bildspel från ögonoperationen på www.unt.se.


UNT Fakta Opticare AB
Grundat 2004 av Jörgen Ringman som fortfarande är majoritetsägare i bolaget.
Kliniker: Uppsala, Linköping, Norrköping.
Antal anställda: 10
Omsättning 2005: Strax under sex miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om