En onsdag mitt i juli är gissningsvis den dag på året då vi tittar minst på datorer, surfplattor och smartphones. Gissningen är gjord utifrån statistik på hur vi har använt nätet de senaste fem åren. Enligt Lars Joelsson, informatör på Telia, surfar vi generellt mindre på sommaren än vi gör på vintern.
– Vi rör oss mer på ställen där vi gör annat, säger han.
Måndagen efter midsommar, vad som kan benämnas den första stora semesterdagen märktes ”en tydlig dipp” på nätet, berättar Lars Joelsson. Sedan semestersäsongen började har dessutom internettrafiken förändrats. Fler ger sig in på mat- och shoppingsiter, medan färre besöker arbetsrelaterade siter.
– Det är rätt så kul att vi faktiskt stoppar jobbet och att det syns på hur vi beter oss på nätet.
Men vanligtvis surfar vi mer när vi är lediga än när vi arbetar, internettrafiken på helgerna är generellt högre än på veckodagarna. Enligt Lars Joelsson beror det på att vi blir vi mer och mer beroende av tjänster som Twitter och Facebook. På helgerna har vi mer tid att ägna oss åt dem.
Det vill vi tydligen också göra på semestern. Efterfrågan på mobilnät på campingplatser och i båthamnar har ökat. En förklaring till det kan vara den ökade användningen av smartphones. Men att fler har telefoner med möjlighet till internetuppkoppling behöver inte innebära stora förändringar i trafiken, menar internetorganisationen Netnods vd Kurt-Erik Lindqvist.
– Det krävs många telefoner för att väga upp en hemmaanvändare, säger han.
I slutet av augusti kommer trafiken att gå upp igen förutspår Kurt-Erik Lindqvist.
– Det är en historisk sanning att trafiken går ned under sommaren. Så är det under hela norra halvklotet. Det är samma mönster år efter år.