I dag invigs Akademistallet

En glad brådska präglar stämningen i nya Akademistallet i Kvarnbo. 450 ryttare och ett 80-tal har tagit stallet i besittning, och på söndag blir det stor invigningsfest. UNT har tagit en förhandstitt.

Cecilia Fischer är på väg till sin ridlektion. De vackra smidesarbetena på hästarnas boxar kommer från gamla stallet.

Cecilia Fischer är på väg till sin ridlektion. De vackra smidesarbetena på hästarnas boxar kommer från gamla stallet.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2006-04-23 00:00
Inne i det stora ljusa stallet är det lunchdags. Hästarna gnäggar långt nere i basen och skrapar uppfordrande med hovarna för att mana Karin Agenäs att skynda på med lunchen: havre, korn och kraftfoder
- En del skall gödas, andra bör gå ner i vikt. En av hästarna här har bantat i nästan hela sitt liv, säger Karin Agenäs och skopar upp spannmålen till hästen Montana, som frustar uppskattande.
Stallgolvet är täckt av ljuddämpande sågspån. Hela anläggningen värms upp av bergvärme som löper i de svarta rören längs taket.
Karin visar stolt upp utrymmena, från hästddusch och sadelkammaren till samlingssaler och juniorernas utrymmen. I tvättstugan ståtar två enorma tvättmaskiner och en stor torktumlare.
— Helt perfekt för att hålla hästarnas täcken rena.

Pälsen klipps
Och tvättmaskinen behövs, för hästar bär nuförtiden ofta täcken utomhus. Anledningen är att det går åt mindre personal till ryktning, och dessutom klipps i dag ofta hästarnas päls för att de inte skall bli svettiga. Det krävs mindre personal som ryktar dem. Det beror på att hästar i dag ofta klipps och därför fryser lättare.
— Men många hästar bär täcken för att matte fryser, skojar Karin, medan vi vandrar vidare på de vackra klinkersgolven.
En stor del av anläggningen har golvvärme. Inne i samlingssalen doftar det oljefärg, och på väggen växer en målning med hästmotiv gjord av Tore Wiksell fram.
- Jättekul, för väggmålningen han gjorde i gamla stallet kunde vi ju inte ta med. Han har kommit hit och arbetat med den varje dag i ett par månader nu, säger Karin Agenäs.

Dammkänsliga
Ute i det stora ridhuset (24x80 meter) tömkör ridinstruktör Eva Sköld elevhästen Lexington. Han springer runt på vad som ser ut att vara innehållet i världens största dammsugarpåse.
- Underlaget kallas softride och är en biprodukt inom pappersindustrin. Det består av cellulosafibrer som man sedan bara kan lägga som gödsel på åkrarna. Vanlig underlag innehåller plast och måste läggas på depå.
Hästar är lika känsliga för damm som människor, och det är därför stora ridhuset är försedd med mängder av små sprinklers som ska hålla dammet i schack.
Det lilla ridhuset är på 24 gånger 40 meter, och är avsett för privatryttarna. Strax intill finns bland annat paddockar, en dressyrbana och en bana för hoppning.
Och bakgrunden till all denna härlighet är att Akademistallet råkade sitta på attraktiv, stadsnära mark vid Rosendalsfältet.
— Vi fick ett generöst bud av kommunen. En del andra ridskolor i landet som också råkat hålla till inne i stadskärnan har haft samma tur som vi, säger Karin Agenäs.
I dag, söndag, blir det invigningsshow och öppet hus i nya Akademistallet i Kvarnbo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om