"I botten finns ett utanförskap"

Veckans bilbränder i Gottsunda har inget känt förspel. Snarare har det varit lugnt under en längre tid. Men i botten finns ett utanförskap som bäddar för återkommande oroligheter, säger stadsdelsutvecklaren Hilde Klasson.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2012-11-02 12:00

Linus Pettersson överraskades av helgens bilbränder i Gottsunda. Som fältsekreterare ska han jobba stöttande och uppsökande mot områdets ungdomar. Men det fanns inget som tydde på oro inför helgen som inledde höstlovet.
– Nej, jag anade inget på förhand och jag kan inte se att det är någon specifik händelse eller konflikt som har föranlett det här. Men självklart känns det tråkigt eftersom mitt jobb delvis går ut på att förebygga sånt här.

Linus Pettersson är en av två fältsekreterare som anställdes av kommunen efter den oroliga hösten för tre år sedan då en våg av skadegörelse, bilbränder och stenkastning drabbade Gottsunda. Då anhölls 13 ungdomar misstänkta för våldsamt upplopp. Men de släpptes ganska snart då vittnesmålen inte räckte för åtal. Samtidigt anmälde flera av ungdomarna polisen för övervåld, men anmälningarna lades ned. Det skapade besvikelse och misstro mot polisen. Men i dag finns delvis en annan syn hos de unga, säger Linus Pettersson.
– Det finns en viss skepsis utifrån det som hände då, men det har absolut skett en förbättring. Jag tycker att polisen har gjort ett fantastiskt arbete med att skapa egna goda relationer till ungdomarna. Så det är inte det som det handlar om den här gången, det är inte så pratet går.

Att utvecklingen har varit positiv anser även Hilde Klasson som är kommunens samordnare för stadsdelsutveckling och har arbetat med Gottsunda i många år.
– Gottsunda har varit förhållandevis förskonat under en längre tid. I och med det som hände 2009 fick vi till ett närmare samarbete mellan bland annat polis, socialtjänst och skola. Vi började prata med varandra över gränserna på ett sätt vi inte hade gjort tidigare.
Ändå är Hilde Klasson inte alls förvånad över att det åter är oroligt.
– Det är tragiskt men inte oväntat. Det här kommer att hända igen så länge människor är utanför. Det handlar om att det i Gottsunda finns en högre arbetslöshet, lägre utbildningsnivå och högre sjuktal som gör att det blir en riskzon, även om de allra flesta inte bränner bilar.
Menar man allvar med att utveckla Gottsunda måste man därför titta på den grundläggande problematiken, anser Hilde Klasson.
– Det finns inga snabba lösningar i det här över huvud taget, utan det handlar om segregation, att fördelningen av välfärden inte ser lika ut över hela Uppsala.

Men arbetet med de underliggande problemen måste också kompletteras med akuta lösningar. Därför bildades en ny arbetsgrupp på torsdagen som ska jobba fram konkreta förslag på förbättringar i området. Både akuta lösningar och mer långsiktiga sådana. På måndag planeras också ett stort möte med bland annat kommunen, polisen, hyresvärdarna, kyrkan och räddningstjänsten.
Anders A Aronsson (FP), som är ordförande i socialnämnden för barn och unga, säger att det pågår många bra satsningar i Gottsunda. Han pekar på de två fältsekreterarna, landstingets satsning på en familjecentral, polisens nya relationsskapande arbetssätt och att kommunens bolag investerar nästan en halv miljard kronor i nya Gottsunda centrum.
– Men vi är inte vaccinerade till hundra procent. Det händer saker ibland och det är naturligtvis oacceptabelt och ingen bagatell. Men det är heller inget vi ska drabbas av panik för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om