När det byggs en ny fastighet med hyreslägenheter sätts hyran enligt särskilda regler. Reglerna tillåter bland annat att hyran är högre i nyproducerade än i äldre hyresrätter.
Bestämmelserna tillkom 2006 och då fastslogs även att de högre hyresnivåerna för nybyggda hyreslägenheter får ligga fast i tio år. Frågan blir högaktuell i år i och med att tioårsfristen för de första aktuella hyreshusen löper ut under 2017.
Tanken är att dessa högre hyror ska ”lyftas över” till den modell med så kallat bruksvärde som gäller för äldre hyreslägenheter, där hyrorna i allmänhet är lägre. Vad de nya hyrorna blir är det ingen som vet.
För att hyrorna ska omprövas krävs dock att någon part, exempelvis hyresgäster, begär att hyresnämnden tar upp ett sådant ärende. Då kommer hyrorna att jämföras med de hyresnivåer som gäller inom bruksvärdessystemet.
För att få klarhet har regeringen tillsatt en utredning. Regeringen skriver att det finns en osäkerhet kring vad hyresnivåerna blir för de relativt nya fastigheterna. Eftersom de ska införlivas med hyror som gäller för äldre hyreslägenheter kan de komma att sänkas.
Regeringens utredare, tidigare hyresrådet Håkan Julius, säger att en del fastighetsägare är oroliga över att det kan bli sänkta hyror.
– Men det kan även bli så att hyrorna ligger fast. Jag kan inte se att det blir några dramatiska förändringar, åtminstone inte i Stockholm där hyrorna ligger nära marknadshyror, uppger Håkan Julius.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren förväntar sig en smidig övergång men påpekar samtidigt att hyrorna åkt upp för de senaste årens nyproducerade fastigheter. Detta kan bli en stötesten när hyresnivåerna ska sammanjämkas.
Cecilia Hamenius, förhandlare vid Fastighetsägarna i Uppsala, håller med om att läget är oklart.
– Det ska bli intressant att se vad de nya hyrorna blir, ingen har svaret.
För Uppsalas del lär inte så mycket hända i år när den tioåriga tidsfristen löper ut. För tio år sedan byggdes bara ett fåtal hyresrätter, alla i regi av Uppsalahem. Men enligt Uppsalahem har hyressättningen för dem skett enligt en annan modell som inte berörs av tidsfristen.
Under 2006 färdigställdes 11 000 nya hyresrätter i Sverige. Hur många av dem som kan få nya hyror när den tioåriga tidsfristen upphör finns det inga uppgifter om.
I många delar av landet råder brist på hyreslägenheter och andelen minskar. 1991 utgjorde hyresrätter 47 procent av de nybyggda lägenheterna i storstäderna. 2015 hade siffran sjunkit till 35 procent. Regeringens utredare av hyror i nyproduktion ska undersöka vad som kan göras för att få fastighetsbolagen att bygga fler hyresrätter.