Hyrläkarkostnader fortsätter skena

Landstinget i Uppsala län når inte målet att halvera de skenande hyrläkarkostnaderna i år. Trots att antalet ST-läkare utökats i primärvården och läkare anställts inom psykiatrin har landstinget tvingats hyra in läkare för över 40 miljoner kronor

Uppsala2009-12-09 05:59
Förra året stegrades kostnaderna för hyrläkare i länet rejält. Slutnotan för landstinget stannade på 61 miljoner kronor - en ökning med 144 procent jämfört med år 2007. Orsaken var framför allt stora problem att rekrytera läkare till psykiatrin.

Landstingsstyrelsen krävde att kostnaden skulle halveras i år. Men prognoserna visar på att hyrläkare kommer att kosta Akademiska sjukhuset 35 miljoner kronor i år och primärvården 11 miljoner kronor. Vid Akademiska sjukhuset har hyrläkare främst behövts inom psykiatrin.
- Kostnadsutvecklingen har brutits. Men vi är fortfarande inte nöjda, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) som dock inte vill kalla resultatet för ett misslyckande.
- Det är inom psykiatrin och primärvården som det varit svårt att få tag på läkare. Och de problemet är inte isolerade till Uppsala, det råder nationell brist på psykiatriker och allmänläkare. Drömmen är förstås att kostnaden för inhyrd personal är noll, men priset för det får inte bli längre vårdköer och sämre vård.

Psykiatrin i länet har satsat hårt på att försöka rekrytera fler psykiatriker och tio personer har anställts under året. Trots det arbetar just nu åtta hyrläkare inom psykiatrin.
- Vi når inte fram helt, men är på god väg, säger landstingets personaldirektör Lotta Halling.
Primärvården har framför allt haft problem att locka allmänläkare till vårdcentralerna i länets kranskommuner. Vårdcentralerna i Öregrund och Skutskär har till exempel varit tvungna att anlita hyrläkare för att överhuvudtaget kunna hålla öppet.
- I Öregrund har det varit svårt att rekrytera någon eftersom vårdcentralen ska privatiseras och vi inte vet vem som ska ta över. Men i Skutskär har vi faktiskt just lyckats få en ordinarie husläkare, säger Elisabeth Wennström, personalchef inom primärvården.

För ett år sedan utökades antalet ST-läkare, läkare under utbildning för att bli specialister, från 45 till 55 stycken inom primärvården.
- Vi behöver utbilda egna specialister eftersom det kommer ganska stora pensionsavgångar nu. Men utbildningstiden för att bli specialistläkare är fem år, så satsningen kommer att få effekt först om fyra år, säger Elisabeth Wennström.
Samtidigt har landstinget fått kritik av sina egna revisorer för hur man skött upphandlingen av hyrläkare. Vid flera tillfällen har man anlitat hyrläkare från andra företag än de upphandlade.
- Det är bara några enstaka fall. Jag kan inte svara på varför det hänt. Vi håller på att undersöka det, säger Lotta Halling.

Landstinget undersöker även om det går att upphandla bemanningstjänster tillsammans med andra landsting i framtiden. Enligt landstinget skulle det kunna sänka kostnaderna och leda till bättre kontroll av företagen. Men arbetet är fortfarande i sin linda.
- Än så länge är det bara på diskussionsstadiet, säger Erik Weiman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!