Hyresrätter ska minska segregation

I Uppsala byggs sedan några år mycket hyresrätter. Särskilt i de områden som har en liten andel sådana. Något som skulle kunna motverka segregation - i framtiden.

Uppsala2009-07-22 09:01
I gårdagens UNT menade forskare att den stora nyproduktionen av bostäder i Uppsala leder till ökad segregation, eftersom de nybyggda bostadsområdena riktar sig till välbärgade.
Men de politiker som UNT talat med är inte helt eniga med forskarna.
- Nej. Eftersom vi försöker styra så att en tredjedel av det som byggs ska vara hyresrätter så blir boendeformerna mer blandade, och det leder till en ökad mix av människor, säger kommunalrådet Gunnar Hedberg (M).

Kommunalrådet Stavros Giangozoglou (S) anser att bostadsmarknaden länge varit skev i Uppsala, men att vi nu är på väg åt rätt håll.
- Uppsala har få hyresrätter och de som tidigare byggts har kommit i områden där sådana redan finns. Men i dag upplever jag att det finns en politisk enighet om att sprida hyresrätterna över stan.
Ilona Szatmari Waldau, kommunalråd (V), tycker att det är helt rätt att kräva att en viss del av det som byggs ska vara hyresrätter. Men hon vill inte stanna vid en tredjedel.
- Uppsala är ju extremt vad gäller andelen bostadsrätter. Vi i vänstern anser att hälften av alla lägenheter i stan ska vara hyresrätter, säger hon.

Den ekonomiska krisen har fått många privata byggföretag att dra i bromsen. Men kommunalt ägda Uppsalahem fortsätter med nyproduktionen i samma takt som under högkonjunkturen, inte minst för att krisen gjort att intresset för hyresrätter ökat. Uppsalahem bygger närmare 300 nya bostäder varje år, de flesta i de stadsdelar där andelen hyresrätter är väldigt låg. Bland annat ska man bygga i Nåntuna och Sunnersta, som i dag nästan helt saknar hyresrätter.
- Uppsala är alldeles för oblandat, men särskilt nu de senaste sex sju-åren har vi jobbat mycket för att ändra det, säger Uppsalahems vd Åsa Hedenberg.
UNT: Kommer det att minska segregationen?
- Ja.
UNT: Trots att nybyggda lägenheter är så pass dyra i hyra?
- Man måste se det långsiktigt. De här lägenheterna kommer att bli billigare när de inte är så nya längre, om tio-tjugo år. Vi bygger för att i framtiden få mer blandad befolkning.

Det statliga bidrag som tidigare fanns för att bygga hyresrätter togs bort 2007, men både Ilona Szatmari Waldau och Stavros Giangozoglou anser att ett sådant bör återinföras för att hyresrätterna ska bli billigare.
- I dag är det mer fördelaktigt att bygga bostadsrätter än hyresrätter. Det måste man ändra på. Jag skulle också vilja att vi fick in fler bostadsbolag i Uppsala som byggde billigare hyresrätter, säger Ilona Szatmari Waldau.
Åsa Hedenberg anser inte att det går att bygga billigare än de gör utan någon form av subvention.
- Vi går precis runt på de hyresrätter vi bygger. Ett argument för att subventionera nyproduktion av hyresrätter är att nybyggt sparar pengar åt samhället, exempelvis är ju nybyggda bostäder mer energisnåla och brandsäkra och inte minst mer handikappanpassade än äldre hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om