Här är elstödslotteriet du riskerar drabbas av

Bor du i en bostadsrättsförening där elen ingår i avgiften? Då får du vänta till sommaren för att – kanske – få några extra slantar på kontot.

Frågorna är fortsatt många kring elstödet.

Frågorna är fortsatt många kring elstödet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppsala2023-02-27 05:00

Häng med nu:

  • Om du bor i en bostadsrätt (eller hyresrätt) där du själv står på elabonnemanget får du elstöd utbetalt till ditt konto senast den 7 mars.
  • Om du bor i en bostadsrätt (eller hyresrätt) där föreningen står på elabonnemanget är det föreningen/hyresvärden som får elstödspengarna – tidigast till sommaren – och bestämmer hur pengarna ska användas. 

– Därför är det viktigt att det finns en dialog mellan föreningen eller värden och de som bor i fastigheterna för att man inte ska bli ovänner, säger Kenny Fredman, elstödsexpert på organisationen Bostadsrätterna.

Trots att elstödet nådde de första privatpersonerna i Uppsala före helgen är frågorna fortsatt många.

– En bostadsrättsförening är en juridisk person. Det räknas som ett företag och då betalas pengarna ut tidigast i maj, säger Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna.

undefined
Ulrika Blomqvist, vd för organisationen Bostadsrätterna.

Ulrika Blomqvist är kritisk mot upplägget.

– Det blir helt fel. Det är ju enskilda människor som bor i lägenheterna. Sedan får föreningarna inget alls av elstöd nummer två som täcker kostnader för november och december 2022, så det är ett worst case scenario, säger hon.

Uppsala är ett av Sveriges mest bostadsföreningstäta län med över 1 000 föreningar.

– Jag skulle tippa på att föreningarna gör olika. Vissa behåller nog pengarna själva medan andra betalar ut till medlemmarna. Det är en administrativ kostnad att betala ut pengarna också, säger Kenny Fredman.

undefined
Om du bor i en bostadsrätt där föreningen står på det gemensamma elavtalet så kan du som privatperson bli helt utan elstödspengar.

UNT har talat med två stora bostadsrättsföreningar i Uppsala. En där man har gemensam el och en där privatpersonerna får teckna egna abonnemang.

– Om vi får pengar tillbaka så är min första tanke att betala ut det till var och en av de som bor i våra lägenheter, men kanske genom tillgodohavande, alltså att elkostnaden stryks för x antal månader istället för att betala ut summor till var och en, säger Lars Pettersson, ordförande för en förening i stadsdelen Sala Backe med 72 lägeheter.

Markus Ridhagen är ordförande i en förening som förvaltar 89 lägenheter i Luthagen. Där har de boende tecknat egna elavtal. Föreningen behöver alltså inte ta ställning till om de ska betala tillbaka pengar till medlemmarna.

– Skönt att man slipper det. Det hade krävts ett extra styrelsemöte för att avhandla en sådan fråga, säger Markus Ridhagen.

– Jag tycker det har varit oklart från första början med elstödet. Jag hade önskat tydligare kommunikation från regeringens håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!