– Vi har genomfört två stora möten för hyresgästerna i Lågberget som området heter, och det är många som är rädda och oroliga för att de inte ska kunna bo kvar efter renoveringarna, säger Åse Richard, verksamhetsutvecklare vid Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta och kontaktperson för föreningen i Eriksberg.
Åse Richard bor i en av Rikshems fastigheter i Gränby, och har erfarenheter av effekterna av renoveringar och de hyreshöjningar som följde där.
– En positiv sak i Gränby var att en del av hyresgästerna till sist fick möjlighet att välja mellan två nivåer av standardhöjning, och det infördes också instegsrabatter på de höjda hyrorna, säger Åse Richard.
Åse Richard har vid de möten som hållits på Lågberget mött djupt oroliga hyresgäster som flyttat dit då de inte kunde bo kvar i Gränby på grund av höjda hyror, människor som nu återigen kan tvingas bort. Även Birgitta Frisk, diakon i Eriksbergskyrkan, har i en debattartikel i UNT 27 januari, reagerat på att redan utsatta grupper kan komma att drabbas.
Den information som Rikshem lämnat till hyresgästerna i Lågberget står på anslagstavlorna i entréerna. Informationen är daterad april 2015, och där står att renoveringarna ska börja i mars 2016.
– Det vi har hört nu är att det skjutits fram till augusti 2016, och kanske längre ändå. Men vad som är riktigt vet jag inte. Hyresgästföreningen gör ett jättebra jobb med möten, men från Rikshem hör man ingenting, säger Hans Paxal.
Hans Paxal har bott i sin lägenhet på Glimmervägen 9 i 13 år. Det första decenniet ägde Uppsalahem fastigheten men sedan såldes den till Rikshem. Hans uppfattning är att Uppsalahem var en betydligt bättre värd än Rikshem och det gör honom inte lugnare inför renoveringar och hyreshöjningar:
– Min pension är inte hög, och om hyran höjs med ett par tusen i månaden, då kommer jag att vara precis på marginalen, det blir inget över.
Orolig är också Anita Thenander, även hon pensionär och boende på Glimmervägen 7 sedan 1970-talet:
– Att först flytta till en evakueringslägenhet och sedan tillbaka till en tvåa om trean jag bor i blir för dyr ställer till det på flera sätt. Mitt hem blir helt förändrat. Men det värsta är att man inte får veta hur det blir.
Sven-Göran Svensson är förvaltningschef på Rikshem AB och medveten om hyresgästernas oro:
– Men vi kan inte gå ut med information innan förhandlingarna med Hyresgästföreningen är klara. De måste avslutas inom en månad. Kommer vi inte överens blir det hyresnämnden som avgör vad som ska göras och vilka de framtida hyrorna blir, säger Sven-Göran Svensson.
Hyresgästföreningens krav har varit att det liksom i Gränby ska erbjudas olika nivåer på omfattning av renoveringen i den egna lägenheten, och också att instegsrabatter ska erbjudas när hyresgäster flyttar tillbaka.
– Vi kan vara beredda att gå med på vissa krav men förhandlingar pågår, säger Sven-Göran Svensson.
Han uppskattar att hyran för en trerumslägenhet på 77 kvadratmeter efter renovering blir mellan 9 500 kronor och 10 000 kronor per månad.
– Det är i nivå med hyran för motsvarande lägenheter i Uppsala. I nyproduktion blir det ytterligare ett par tusen högre. Men visst är det mycket för en pensionär.
Sven-Göran Svensson poängterar att renoveringarna i Lågberget inte ska komma att gå lika illa som de gjort på Kvarngärdet och som UNT skrivit om:
– Där blev det helt galet, så där ska det inte gå till. Entreprenörerna har brustit, men även våra rutiner och kontrollsystem fallerade.