Hyresgäster kan göra klipp

När landstinget flyttar från lokalerna på Slottsgränd har de boende i huset ett gyllene tillfälle att tjäna på en exploatering av kvarteret. Men det är ett stort projekt för en nybildad bostadsrättsförening att ta tag i.

Landstinget.

Landstinget.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-08-29 07:15

Vad som ska hända med de gamla kontorslokalerna är inte klart. Landstinget har låtit göra en värdering där olika alternativ utreds. Denna utredning är dock hemligstämplad tills köpet är klart. Och vad som sker med fastigheten är upp till den framtida köparen, enligt Lars-Olof Fagerström, administrativ direktör på Uppsala läns landsting.

Det är dock ingen hemlighet att det är ett attraktivt läge för bostäder. Att riva kontorsdelen av huset och i stället bygga bostäder är förmodligen det lönsammaste alternativet. Några tillstånd för en sådan omvandling är dock inte klara än. Även om Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden, säger att ett nytt bostadshus på landstingstomten förmodligen skulle vara ett lyft vill han inte ge några löften om att ett sådant projekt skulle godkännas av kommunen.

– Det är en guldklimp för landstinget. Och som läget ser ut i dag så är bostäder det mest lönsamma att bygga. Vi måste dock se till helheten och hålla balansen mellan bostäder och arbetsplatser. Åtminstone i bottenvåningen vill man ha lokaler. Dessutom måste man utreda om några av husen är kulturskyddade, säger Erik Pellling.

Något beslut är inte fattat än. Och han säger att det nu är upp till landstinget att inför försäljningen föra en dialog om vad som ska hända med huset i framtiden.

De som bor i bostadsdelen av fastigheten har börjat fundera på att bilda en bostadsrättsförening för att ha förtur till att köpa fastigheten. Det blir visserligen ett stort projekt för en nybildad bostadsrättsförening att omvandla kontorsdelen till bostäder. Men pengarna man får in vid försäljningen av de nya bostadsrätterna gör dock att möjligheterna till att få en god ekonomi i föreningen är goda om man lyckas dra projektet i hamn.

Några beslut om att bilda en bostadsrättsförening är inte fattade än. Och en av de boende som deltagit i de diskussionerna säger att drivkraften inte främst varit den vinst man kan göra på att omvandla kontorsdelen till bostäder.

– Vi vill bo kvar. Vi är oroliga för att en privat köpare ska höja hyrorna. Husen här är ganska nedgångna och behöver renoveras, säger den boende som inte vill gå ut med sitt namn.

Än har landstinget inte inlett försäljningsprocessen. Eftersom det varit bråk om bygglovet i det nya huset man flyttar till, kvarteret Eldaren intill järnvägsstationen, vill man vara säker på att flytten kan gå som planerat i september innan den processen inleds.

Bostadsrätt De boende har förtur att köpa

Landstingets fastighet på Slottsgränd består av flera hus där ett av dem rymmer bostäder.

De boende har förtur att köpa vid en försäljning om de har bildat en bostadsrättsförening. Då krävs att 2/3 av hyresgästerna vill köpa fastigheten. Hyresgästerna som går med i bostadsrättsföreningen måste också vara skrivna i huset.

Försäljningspriset fastställs då genom att man låter göra en oberoende värdering av fastigheten. Vill de boende inte köpa är ägaren fri att sälja till vem man vill, och då väntar förmodligen budgivning.

Skulle de boende, efter att ha köpt fastigheten, välja att även fortsättningsvis hyra ut lokalerna som kontor räknas det som en oäkta bostadsrättsförening, vilket blir mindre fördelaktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om