Hyrde ut sin bostadsrätt i Uppsala – stoppas av domstol

Föräldrarna köpte en lägenhet för att barnen skulle bo där i framtiden. Under tiden hyrdes den ut i andra hand. Men till slut sa bostadsrättsföreningen ifrån.

Bostadsrätten, som ägs av ett föräldrapar i Uppsala, har hyrts ut i andra hand i tre år. Längre än så tillåter inte hyresnämnden och hyresgästen måste nu flytta ut.

Bostadsrätten, som ägs av ett föräldrapar i Uppsala, har hyrts ut i andra hand i tre år. Längre än så tillåter inte hyresnämnden och hyresgästen måste nu flytta ut.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2021-02-20 21:00

Ett föräldrapar förvärvade en bostadsrätt i centrala Uppsala 2013 men utan att själva flytta in. Tanken var från början att deras döttrar ska bo där när de studerar i Uppsala.

Föräldrarna äger lägenheten till 90 procent medan resterande tio procent ägs av den ena dottern. Den dottern bodde där fram till 2017. Sedan dess hyrs bostaden ut i andra hand till en utomstående person.

Föräldrarna vill nu att deras andra dotter ska få flytta in när hon börjar studera i Uppsala men det kommer att dröja minst ett år. Tills dess önskar de att den nuvarande hyresgästen ska få bo kvar. Men bostadsrättsföreningen sätter sig på tvären. 

När föräldrarna ville överlåta tio procent av bostaden på den andra dottern sa föreningen ifrån. De vägrade att låta dottern bli medlem i föreningen eftersom hon inte ska flytta in på länge.

Bostadsrättsföreningen vill ogärna att lägenheterna hyrs ut i andra hand utan ser hellre att de som äger lägenheterna också är de som bor där. Föreningens argument är att det är svårt att få den som hyr i andra hand att engagera sig i föreningens arbete. I nuläget är ungefär var tionde lägenhet i fastigheten uthyrd i andra hand.

Att föräldrarna erbjudit sig att hjälpa till med bostadsrättsföreningens sysslor har inte förändrat saken.

Föräldrarna betalar 2 800 kronor i månadsavgift till föreningen men hyr ut bostaden för 11 000 kronor per månad. Det är väl mycket tycker föreningen som vänt sig till hyresnämnden för att få andrahanduthyrningen upphävd.

Den som äger en bostadsrätt har rätt att hyra ut den i andra hand om bostadsrättsföreningen tillåter det. Säger styrelsen nej kan hyresnämnden gripa in och ge tillstånd. För att en uthyrning ska vara godkänd måste vissa villkor vara uppfyllda. Det kan vara att ägaren för tillfället arbetar eller studerar på annan ort, har blivit sjuk eller flyttat ihop med någon på prov.

Skäl som lagen inte godtar är att någon köper en bostadsrätt med huvudsyftet att hyra ut den för att tjäna pengar.

Att köpa en lägenhet till sina barn och hyra ut den i väntan på att de ska flytta in kan godkännas om uthyrningen pågår under en ganska begränsad tid. I det aktuella fallet i Uppsala konstaterar hyresnämnden att bostaden redan varit uthyrd i tre år och menar att det får räcka. Därmed tillåts inte föräldraparet att hyra ut lägenheten i fortsättningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!