Det är det nystartade företaget Green economy AB som ligger bakom lanseringen av cyklarna. Liyang Wang är vd på företaget och enligt honom har företaget beställt lampor till cyklarna.
– Det är på väg. Lamporna kommer nästa vecka, så då börjar vi att installera dem, säger Liyang Wang.
Att cykla utan lampor på natten är förbjudet.
Varför hade ni inga lampor på från början?
– Vi har missat det. Cyklarna är från Kina och där behöver man inte ha lampor för att få cykla på kvällen. Men i Sverige måste cykeln ha det, så därför har vi beställt runt 2 500 lampor.
Flera frågor finns dock kring hanteringen av fordonen.
När hösten närmar sig kommer det bli halt på marken, och kanske snö till vintern. Kommer ni att sätta på dubbdäck på alla cyklar?
– Om det bli snö kommer vi att skicka ut ett meddelande via appen att cyklarna inte får användas då. Vi kommer därför inte att byta däck.
Enligt Liyang Wang är det företaget själva som servar cyklarna om det skulle bli något fel. Som kund kan man via cykelappen som är kopplad till tjänsten scanna in var någonstans cyklarna står.
– Man kan skriva ett meddelande i appen om det är fel på bromsarna till exempel. Vi har anställda i Uppsala som då åker till platsen där cykeln står och lagar den.
På varje cykel finns en batteridriven GPS, vars batteri ska hålla upp till två år, som sparar den senaste platsen som cykeln användes på. Genom GPS-funktionen i appen går det att se att några av cyklarna har parkerats på Fyrisåns botten.
Kommer ni att ta upp cyklarna?
– Vi ska försöka kolla på det, säger vd:n Liyang Wang.
Ellinor Wik. trafikplanerare på Uppsala kommun, ser positivt på att Green economy AB nu har beställt cykellampor.
– Kommunen har ingenting att göra med själva företaget, så vi kan inte bestämma att cyklarna ska ha lysen. Det är en övervakningsfråga för polisen. Sedan är det såklart önskvärt att ett företag som erbjuder den typen av tjänster har schyssta cyklar.
Gällande cyklarna som finns i Fyrisån är det i första hand företagets uppgift att ta upp dem.
– Vi på kommunen kontaktar företaget så att de själva har möjlighet att rätta till det. Sedan får vi övervaka om de faktiskt tar upp cyklarna. Skulle det ligga massor av cyklar och skräpa tar kommunen hand om det och då kan vi ta betalt av företaget. Men vi vill ju i första hand ha en dialog med företaget så att de gör det själva, säger Ellinor Wik.