Hyran höjdes med 900 procent

När Jan Evelius hyra på tomträtten skulle höjas gjordes det med besked – från 4 000 till 40 500 kronor om året. "Helt galet" säger Lena Södersten på Villaägarnas riksförbund.

Jan Evelius vid grinden in till sin tomt.

Jan Evelius vid grinden in till sin tomt.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-03-09 06:35

För en som bor på en tomträtt ägd av antingen kommunen eller staten höjs hyran var tionde år. Men när Uppsalabon Jan Evelius fick samtalet från Statens Fastighetsverk om hur stor höjningen skulle bli från och med 2018 fick han en chock. Från 4 000 till 40 500 kronor om året – en höjning med drygt 900 procent.

– Man mår ju inte toppenbra, direkt. Det känns helt orimligt med en höjning på nästan tusen procent. Jag är säker på att om detta skulle varit en höjning gjord av en privat hyresvärd hade man kallat detta för ockerpris, säger Jan Evelius.

– Det är klart detta kommer att påverka oss ekonomiskt. Min fru går i pension nu och det blir en stor skillnad på om vi ska betala 10 000 istället för 1 000 i kvartalet.

Om det är en kommun som äger tomten har hyresgästen rätt att köpa den fri för det beräknade marknadsvärdet. Men Statens Fastighetsverk som äger Jan Evelius tomt erbjuder inte det alternativet i detta fall. Nu ska hans fall prövas i domstol.

– Det känns lite hopplöst. Jag tror att det blir svårt att få rätt mot staten, kanske har vi två procents chans att få rätt. Men vad ska jag annars göra?

Lena Södersten, jurist på Villaägarnas riksförbund, är kritisk till att det inte finns något lagstadgat tak på tillåtna hyreshöjningar.

– Man har väldigt dåligt skydd som enskild person med tomträtt. Vi vill se en lagändring på det här, att ha ett system där hyran kan höjas från 4 000 till 40 000 är inte rimligt. Jag har jobbat med frågor kring tomträtter i många år och det här är en av de största höjningarna jag har sett.

Martin Lundberg är fastighetsjurist på SFV och menar att den kraftiga höjningen beror på att man missat tidigare höjningstillfällen.

– Avgälden i det här fallet har inte ändrats sedan 1988. Det har varit Riksantikvarieämbetet som ägt tomten och varför de inte höjt hyran tidigare vet jag inte, men det är klart att höjningen blir högre nu än när den sker mer kontinuerligt. Avgälden baseras på fastighetsvärdet, så om värdet på marknaden ökar fort så kan det bli så här. På nästan trettio år har det hänt en hel del på marknaden.

Anledningen till att Jan Evelius inte får köpa ut tomten kan ha göra med att Sveriges Fastighetsverk ser kulturhistoriska värden i tomten.

– Reglerna beror på vad det är för objekt, och om det finns ett långsiktigt värde för SFV att ha kvar fastigheten. Det kan till exempel vara kulturhistoriska värden som behöver skyddas och hindra försäljning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!