Hygienbrister tvingade Skuttungebagarn att stänga - igen

Bageriet Skuttungebagarn, norr om Uppsala, har stängts av kommunens miljökontor på grund av allvarliga brister i hygienen. Bageriet saknar varmvatten och spår av möss har hittats i lokalerna. Bageriet fick också stänga 2004.

Foto: Miljökontoret

Uppsala2007-12-13 22:01
Skuttungebagarn stängdes med omedelbar verkan i onsdags sedan kommunens miljöinspektörer besökt bageriet i Skuttunge by. Ett förbud mot av all hantering av livsmedel i lokalen råder nu.
- Vi har gjort bedömningen att de inte kan producera säkra livsmedel. Risken är att livsmedlen blir farliga att äta, säger miljöinspektör Alexander Sobestiansky.

Orsakerna är två. Dels saknar bageriet helt varmvatten. Något som måste finnas i en livsmedelslokal för att personalen ska kunna tvätta händerna och göra rent. I bageriet fanns bara ljummet vatten i en kran. Resten av kranarna spolade iskallt vatten.
Bageriet visade sig också ha problem med skadedjur. På flera ställen fanns spillning från möss och en musfälla stod uppställd.
Bageriets lokaler är också gamla och slitna, men det är ingen grund för den akuta stängningen.
- Däremot kommer vi inleda en process där vi återkallar deras tillstånd permanent om de inte åtgärdar bristerna i lokalerna, säger Alexander Sobestiansky.
Det är inte första gången Skuttungebagarn tvingas stänga. För fyra år sedan hände samma sak. Men då eftersom lokalerna var i dåligt skick, det var smutsigt, och icke godkänd tillverkning förekom.

Bageriets vd Mauricio Battaglia förklarar bristerna med att det varit svårt att få tag i en rörmokare för att ordna varmvattnet och att man levt i tron om att snart kunna flytta.
- Vi bygger ett nytt bageri i Librobäck och skulle ha flyttat dit förra året, men det har blivit försenat. Vi har gjort det bästa av situationen. Men vi har haft väldigt mycket att göra eftersom det är lucia. Hade inspektörerna bara kommit någon timme senare hade det varit rent och fint.
Enligt Mauricio Battaglia har Skuttungebagarn ett 30-tal anställda och omsätter cirka 15 miljoner kronor per år. Skuttungebagarn levererar bröd huvudsakligen till livsmedelsbutiker och konditorier i Uppsalaområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om