Hygienbrist på nio Uppsalakrogar
Nio restauranger i Uppsala har blivit underkända eller fått tillfälliga förbud sedan EU-förordningen om hygien och kontroll av livsmedel började gälla i januari 2006. En anläggning som fått underkänt är Restaurang Troja.
- Jag tycker att de gör ett större problem av den här situationen än var det egentligen är. När jag öppnade för tre år sedan var det ingen som sa till mig att det inte gick att ha ett förråd i en annan lokal, säger restaurangens ägare Cebrail Tas.
Men eftersom han vill att restaurangen fortsättningsvis ska vara öppen har han anlitat en arkitekt som ska se över möjligheten att flytta in omklädningsrum och förråd till lokalen. Annars kan han tvingas att stänga igen.
Miljökontoret har redan godkänt 354 av Uppsalas 1000 livsmedelsanläggningar. Sedan kontrollen började har fyra blivit underkända och fem har fått tillfälliga förbud. Ofta handlar det om att det egna systemet för kontroll inte används eller helt saknas. Alla verksamheter som hanterar livsmedel ska enligt lag ha rutiner för hur egenkontrollen ska utföras. Det handlar bland annat om att ha rutiner för temperaturkontroll, för personal- och lokalhygien och rutiner för hur man sköter märkning av livsmedel.
Nytt sedan EU-förordningen började gälla är även att livsmedlen ska kunna spåras. Därför måste anläggningen föra anteckningar på vilka leverantörer man använder.
- Om förhållandena är sådana att vi bedömer att de som ska äta av maten hotas av hälsofara gör vi något på en gång. Det kan till exempel handla om beslut om att begränsa livsmedelshanteringen eller beslut om att avbryta livsmedelshanteringen helt, men det sker sällan, säger Anna Axelsson avdelningschef vid miljökontoret.
Ett företag som fick ett tillfälligt förbud är Odalgården utanför Uppsala. När miljökontoret gjorde en inspektion i april i år upptäckte man e-colibakterier i dricksvattnet. Odalagårdens ordinarie vattenpump hade gått sönder och i stället hade ett gammalt vattensystem kopplats in som efter att prover togs kunde uppvisa att vattnet var smittat.
- Vi visste inte om att vårt nya system hade gått sönder eftersom det fortsatte att komma vatten. Det gamla systemet hade kopplats in automatiskt, säger David Wright som äger Odalgården.
Men efter att några personer blivit magsjuka och miljökontoret förbjudit all hantering av livsmedel där dricksvatten användes förstod han innebörden av problemet. På några dagar hade det ordinarie vattensystemet reparerats, det gamla kopplats ur och han kunde uppvisa ett hundraprocentigt rent vatten.
- I normalfallet får man upp till ett halvår på sig att anpassa sin verksamhet efter de nya EU-förordningarna, säger Anna Axelsson.
De som fortfarande inte har förbättrat situationen får ett avslag på sin ansökan om att bli godkända. Beslutet går att överklaga inom tre veckor men om inte länsrätten ändrar beslutet måste verksamheten stänga igen, likaså om verksamheten inte överklagar eller lämnar in överklagan försent.
Utöver den inspektion som miljökontoret gör för att godkänna anläggningar görs årliga kontroller för att se hur de sköter hygienen och hur man handskas med maten i den dagliga verksamheten.
Anna Axelssons förhoppning är att samtliga av Uppsalas livsmedelsanläggningar ska bli prövade innan 2009, men någon definitiv tidsplan finns inte. Att gå igenom 1000 anläggningar tar tid, menar hon.
På miljökontorets hemsida kommer information om godkända anläggningar att läggas ut med start i oktober. Tanken är även att informationen ska uppdateras allt eftersom anläggningarna kontrolleras. Men det är bara godkända anläggningar som redovisas.
- Vi vill inte hänga ut någon utan vi har bedömt det tillräckligt att ha en positiv publicering av resultaten från kontrollerna, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!