I juni beslutade socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun om att placera en 18-åring på företaget Art Upplands resursboende, där han redan vistats sedan i mars. Placeringen gäller från den 1 juni, utan slutdatum, till en kostnad av 3 000 kronor per dygn.
I beslutsunderlaget från socialtjänsten står det att det handlar om så kallad HVB-placering. HVB betyder hem för vård eller boende och är en tillståndspliktig verksamhet som ska uppfylla särskilda krav på säkerhet och kvalitet.
Men Art Uppland har inget HVB-tillstånd och har aldrig haft det.
Företagets vd medger att man saknar HVB-tillstånd.
Varför har ni då avtal med Uppsala kommun om HVB-placeringar?
– Inga kommentarer, säger han och lägger på luren.
Peter Falk är en av de tidigare folkpartistiska ledamöterna i socialnämnden som nyligen avgick eftersom de inte tyckte att de fick gehör för sin kritik mot bland annat hur placeringar av unga följs upp.
– Art Uppland har inte resurser att ta hand om den här personen, säger han.
I slutändan är det ungdomarna som hamnar i kläm, menar Peter Falk.
– Vi lämnar dem därhän för att få lugn och ro.
I beslutsunderlaget beskrivs 18-åringens bakgrund, omfattande problematik med missbruk och aggressivitet i detalj. Men ingenstans nämns vad Art Uppland förväntas göra för att åstadkomma en förändring i hans liv. Det står inte ens var han ska bo.
De ansvariga tjänstemännen inom kommunen ville på torsdagen inte låta sig intervjuas. Ann-Christine Dahlén, tillförordnad myndighetschef på socialtjänsten, uppger i ett mejl att beslutet om en HVB-placering nu kommer att omprövas. Enligt henne var syftet aldrig att göra en HVB-placering.
– Det är ingen HVB placering men det kan uppfattas så enligt de formuleringar vi använder. Det skulle egentligen stå ”öppenvårdsinsats” för att vara korrekt.
För en månad sedan fick Art Uppland tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg, IVO att driva öppenvård, som är en enklare typ av insats än HVB. Verksamheten, som heter Carpe Diem, är enligt företagets hemsida "ett strukturerat öppenvårdsprogram där en daglig sysselsättning är det centrala till exempel som praktikplats, studier eller annan strukturerad verksamhet." Texten är till stora delar ordagrant kopierad från ett helt annat företag som bedriver öppenvård.
Enligt ansökan till IVO kan klienterna ha sitt boende ordnat på flera sätt flera sätt: i verksamhetens egna familjehem, i andra aktörers familjehem, i socialtjänstens lägenhet, i egen lägenhet eller hos vårdnadshavarna.
Det är inte första gången som Uppsala kommun gör HVB-placeringar hos Art Uppland. Härom året placerades två ensamkommande flyktingungdomar hos Art Uppland. Enligt avtalen hade företaget HVB-tillstånd, vilket alltså inte stämde. Ann-Christine Dahlén uppger att Art Uppland inte heller påstod att man hade tillstånd. Det var kommunen som skrev avtalen på fel blankett. Det som avsågs var avtal om stödboende som inte kräver tillstånd, och misstaget rättades senare till.
Men den ersättning om 3 000 kronor per dag som angavs i de första, felaktiga avtalen betalades ändå ut till Art Uppland. Totalt kostade placeringarna kommunen omkring 1,3 miljoner kronor.
Var insatsen värd pengarna?
– Ja den är i nivå med flera liknande leverantörer, utifrån den komplexa problematiken ungdomen har.
Art Upplands vd har även suttit i styrelsen för bolaget Acevou, vars HVB-hem Frossarbo nyligen stängdes av IVO. Själv uppger han att han slutade för ett och ett halvt år sedan men enligt Bolagsverket avgick han den 13 juni i år.