Husse kräver bra vård för livskamrat

Husdjuren har gått från att vara nyttodjur till att vara livs­kamrater. I kombination med att djurägare skaffar sig mer ­kunskap genom internet och ­tv-program ökar det trycket på landets veterinärer att ordinera behandlingar som kanske bara riskerar förlänga lidandet för djuren.

Foto: Michael Lövtrup

Uppsala2008-03-27 07:00
Den sexåriga golden retrievern Ida har börjat linka på frambenet. Veterinär Annika Granström på SLU:S smådjursklinik konstaterar att hon drabbats av artros i armbågen.
Ida är matte Birgitta Bogrens tredje hund.
- Vi har alltid varit beredda att kosta på våra hundar mycket vård för att de ska vara friska. Gränsen går vid att de inte ska lida, säger hon.
En förklaring till att efterfrågan på veterinärvård ökar är att utbudet av behandlingar ökat dramatiskt, säger Susanne Lindqvist, chefsveterinär på smådjurskliniken vid SLU. I dag finns exempelvis cancerterapier speciellt anpassade för hundar och katter.

Samtidigt menar hon att det skett en tydlig attitydförändring.
- Förr tyckte man att en hund som var 8-9 år var för gammal för att operera. Numera ser man mer till hur hunden mår i övrigt.
Åke Hedhammar, professor i smådjursmedicin vid SLU, tror att den främsta orsaken är att djuren ses mer och mer som familjemedlemmar.
- Djuren har flyttat in från bakgården till sängkammaren. Då accepterar man funktionsnedsättningar som man inte accepterade tidigare. Förr sköt man hunden om den inte kunde jaga.
För veterinärerna, vars uppgift är att se till djurens bästa, innebär det att de allt oftare ställs inför etiska dilemman.
- Den typiska situationen när det existerar en behandling där det finns en liten chans att djuret får ett drägligt liv efteråt, samtidigt som risken att djuret tvingas till ytterligare lidande är stor. I ett sådant läge kan det vara svårt att vägra en behandling om djurägaren kräver det, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Åke Hedhammar vill dock inte ge djurägarna hela skulden för utvecklingen.
- Jag tror att vi driver på var­andra. Ibland kan det vara tillgången till en ny teknik som gör att en veterinär frestas att tala in djurägaren i något som den egentligen inte vill.
Skräckexemplen på området kommer från USA. Det finns fall där man opererat bort hela kroppsdelar på djur med långt framskriden cancer, bara för att hålla djuret vid liv någon extra månad.
Från USA kommer också många av de internetsajter och tv-program där svenska djurägare hör talas om behandlingar som förlängt livet på svårt sjuka djur. Inte sällan kräver de samma behandlingar för sina egna djur.
- Då får man som veterinär ta en diskussion med djurägaren och förklara att vår syn på djurens värdighet skiljer sig från den amerikanska. Hos oss väger djurskyddet tyngre, säger Johan Beck-Friis.

Men även svenska veterinärer kan tvingas kompromissa mellan djurägarens och djurens intressen menar Åke Hedhammar.
- För en del människor är husdjuret det enda de lever för. Då måste man inse att det kan ta en viss tid att förbereda djurägaren på att djuret måste avlivas. Man får väga lidandet för djuret mot att det inte blir ett lika stort trauma för djurägaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om