Husrivning trots motstånd

Gården i Ännesta söder om Uppsala har pekats ut som kulturhistoriskt värdefull. Men husen har fått förfalla och nu har en rivning påbörjats.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-05-31 12:01

Fastigheten syns tydligt i dalgången ovanför vägkorset mellan Hammarskog och Dalby. Gården är den enda kvarvarande av de tre gårdar som fram tills 1800-talet bildade Ännesta by. Nu pågår rivningen av två byggnader.
Julia Österberg bor i Västeråker men hämtar barn på dagis i Dalby. Hon är besviken över att huset inte får stå kvar.
– Spontant blev jag väldigt ledsen och upprörd när jag hörde att det är kommunen som äger det. Det är synd om de låter hus förfalla för att sedan riva dem, säger hon.
Husen har varit i Uppsala kommuns ägo sedan 1960-talet och föremål för stridande intressen under ett års tid. Uppsala kommun ansökte om rivning i mars 2010. Boningshuset ansågs vara i så dåligt skick att man inte kunde garantera säkerheten för den som då hyrde huset som bostad.

Ärendet gick ut på remiss och flera instanser fick yttra sig i frågan: Upplandsmuseet, länsstyrelsen och kulturkontoret på kommunen. Alla tre slog fast att byggnaderna har betydande kulturhistoriska värden. Länsstyrelsen ansåg dock inte att skyddsvärdet var så stort att man kunde motsätta sig en rivning.
Den tionde mars i år beviljades rivningen.
Gården ligger inom kommunalt kulturmiljöområde och Dalbydalen är också av riksintresse. Kulturkontoret skrev i sitt remissyttrande att man ”förutsätter att ansökan om rivningslov avvisas.”
Även Upplandsmuseet motsatte sig en rivning. Museet hänvisade till att husen är en del av den gamla bytomten från medeltiden, att det är en del av herrgårdsstrukturen kring Hammarskog gård och att gården är ett framträdande inslag i landskapet.

Marja Erikson, chef för kulturmiljö på Upplandsmuseet, beklagar rivningen.
– Man förväntar sig att kommunen tar ett ansvar för sina kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Bostadshuset var i dåligt skick, men det är sällan som hus är bortom räddning. Det hade kunnat gå att återställa, säger hon.
Julia Österberg oroas över att pengar styr mer än kulturhistorisk omsorg.
– Kommunen verkar inte se till helheten. Det ska finnas lite historia och vackra vyer i landskapet, gammal bebyggelse tillsammans med ny. Men färre och färre av de gamla fastigheterna finns kvar, säger hon.

FOTNOT: UNT har inte lyckats nå fastighetskontoret för en kommentar.
Dåligt skick. Kommunen ansökte om rivningslov för den gamla arbetarbostaden i fjol då man ansåg att det var i så dåligt skick att säkerheten äventyrades.

FAKTA

Arbetarbostad åt Hammarskog
På fastigheten Hammarskog 1:6 (före detta Ännesta 2:1) finns flera byggnader, bland annat bostadshus, en ombyggd parstuga och timrade bodar.
Bostadshuset och ett garage ska rivas.
Bostadshuset uppfördes under 1800-talets senare del som arbetarbostad åt Hammarskog herrgård. Det tvåvåniga huset var byggt i timmer, med en locklistpanelad fasad och sadeltak med enkupigt tegel. Intill ligger en ombyggd parstuga från 1800-talets förra hälft.
Källa: Uppsala kommun/Upplandsmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!