Husläkarmottagning fick stänga - personalen utarbetad
Husläkarmottagningen i Alunda stängdes under måndagseftermiddagen. Hög arbetsbelastning i kombination med nya elektroniska patientjournaler har tagit musten ur personalen. Hyrläkare ska nu lätta på bördan.
Som UNT tidigare berättat införs nya elektroniska patientjournaler inom primärvården. Med det nya journalsystemet kan primärvården och sjukhuset elektroniskt utbyta information vilket ska underlätta personalens arbete.
Det nya systemet är redan i bruk vid ett tiotal mottagningar.
Problemet är att systemet dras med en rad barnsjukdomar, det anses trögt och föga användarvänligt.
Utbyggnaden stoppad
Kritiken från läkare har resulterat i att primärvårdsledningen tills vidare stoppat utbyggnaden av det nya systemet.
Upplands allmänna läkarförening har dessutom anmält landstinget till Arbetsmiljöinspektionen. Som skäl anges att systemet införts utan föregående konsekvensanalys.
Problemet med den nya journalsystemet har bland annat inneburit att primärvården får anlita hyrläkare för att klara vården. Vid mottagningen i Alunda kommer personalen endast att ta emot bokade besök, tre hyrläkare anlitas för att klara jourfallen. Andra mottagningar stöttas på liknande sätt.
Ett haltande system resulterar i längre väntetider för patienterna. Produktionen uppges sjunka till ca 88 procent. På ett år handlar det om tusentals färre besök.
- Jag tror inte att patienten får ett dåligt mottagande, men vi mår dåligt av den här situationen, säger Inge Bruce.
Mer övertid
Det nya journalsystemet har ökat arbetsbelastningen på samtliga mottagningar där det införts. Det har resulterat i mer övertid och fler sjukskrivingar bland personalen.
Anne Björk är skyddsombud inom primärvården. Hon har utan framgång krävt att primärvården ska avvakta med det nya journalsystemet tills det utvecklats för att bli mer användarvänligt
Anne Björk anser att primärvården är underdimensionerad. Komplikationerna med det nya journalsystemet innebär ytterligare en belastning på läkarna.
- Personalen är väldigt utsatt. Vi står inför en stor omorganisation. Dessutom införs ett nytt utbildningssystem som innebär att läkarkandidaterna ska ut på vårdcentralerna. Vårdgarantin och en ny äldreenhet innebär också stora förändringar. Allt detta kommer samtidigt, säger Anne Björk.
Inte beredd lägga ned projektet
Nästa vecka ska primärvårdsdirektör Kerstin Söderlund träffa Arbetsmiljöinspektionen för att diskutera situationen inom primärvården. Hon är inte beredd att lägga ned projektet.
- Det är tekniskt nästan omöjligt att gå tillbaka till det gamla systemet. Vad vi kan göra är att stötta personalen där det är problem. Samtidigt analyserar vi erfarenheterna. Det nya systemet har barnsjukdomar, men på sikt kommer det att fungera bra, säger Kerstin Söderlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!