Husläkarmottagning fick överskott - Åker till Mallorca

Samariterhemmets husläkarmottagning i centrala Uppsala reser till Mallorca för pengar som blivit över i vårdbudgeten. Delar av pengar som skulle gått till vård har förts över till en utvecklingsbudget.

Uppsala2004-02-02 00:00
UNT berättade före julen att sjukhusdirektören Erik Hemmingsson på Akademiska sjukhuset i Uppsala stoppat en canceravdelning från att åka på skidresa till Alperna. Avdelningen ville finansiera resan med pengar som blivit över från budgeten.
Nu planerar Samariterhemmets husläkarmottagning i centrala Uppsala att göra samma sak. Resan ska finansieras med pengar som blivit över från mottagningens budget 2002.
— Vi vill titta på hur deras vård är organiserad och se hälsoeffekterna av den kost som man äter kring Medelhavet. Invånarna där har bland annat färre hjärtinfarkter, säger Elsvig Löwenhoff, chef för Samariterhemmets husläkarmottagning.

Konsulter
När UNT ställer flera frågor om resan säger hon att "ingenting är klart" och att det kanske inte blir någon "studie— och planeringsresa".
Men det är i själva verket mycket som är klart. Två konsulter från firman Ledarskapshuset ska hålla i grupparbeten på resebyrån Sunwings hotell. Dessutom finns det inplanerat olika turistutflykter och fria aktiviteter för personalen. Avresedatum är satt till kvällen 22 april och hemresan 25 april.

UNT: Vad ska ni göra för studiebesök på Mallorca?
— Vi har kontaktat en doktor i Palma som har vidareförmedlat kontakter med en doktor José. Vi kommer bland annat att göra ett studiebesök på en hälsocentral, säger Elsvig Löwenhoff.
Hon tycker inte att resan till Mallorca ska jämföras med den skidresa som Akademiska sjukhuset har stoppat.
— Den här resan blir inte dyrare än om vi skulle ha rest inom Sverige. Vi slösar inte bort några pengar, vi gör det här för att utveckla oss.
Kostnaden för att anlita två konsulter och flyga ner ett 20—tal personer till Mallorca beräknas kosta landstinget cirka 160 000 kronor. Men Elsvig Löwenhoff tycker inte att man kan säga att kostnaden belastar landstinget.

Försvarar resan
— Det här är våra utvecklingspengar och dessa får vi använda som vi vill.
Samariterhemmets husläkarmottagning har, enligt Elsvig Löwenhoff, 800 000 kronor i sin utvecklingsbudget.
Primärvårdens nya chef, Kerstin Söderlund, säger att hon inte känner till detaljerna kring resan. Hon försvarar ändå resan med motiveringen att personalen måste uppmuntras och vidareutbildas.
— Det är rimligt att vi håller en bra nivå på kompetensutvecklingen. Vi behöver jobba med nöjda medarbetare.
Att Samariterhemmets husläkarmottagning förra året kunde få in 300 000 kronor till sin utvecklingsbudget, berodde på att mottagningen gick med drygt två miljoner kronor i överskott 2002.

Hade inte full läkarbemanning
En orsak till detta var att mottagningen inte hade full läkarbemanning på mottagningen i förhållande till vad man hade beräknat. Stora delar av överskottet har nu gått tillbaka till landstingets totala budget. Men en del av pengarna har mottagningen kunnat använda till sin utvecklingsbudget.

UNT: Kan inte pengarna användas bättre inom vården i stället? Det finns ju andra avdelningar som går med underskott?
— Det är inte mitt problem. Det är inte en fråga som jag ska svara på. Jag följer bara det regelverk som vi har inom primärvården, säger Elsvig Löwenhoff.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!